Junioren B1 seizoen 1981/82 (Foto van de week)

5 maart 2024 12:00

HJ

Een van de meest spraakmakende jeugdteams uit het seizoen 1981/82 was dat van de junioren B1. Het speelde in de regionale klasse van de KNVB Afdeling Utrecht. Het elftal was vastbesloten om kampioen te worden. Of dat zou lukken, lees hierna.

Leider van de junioren B1 was Jan Kelderman, destijds ook speler van ons eerste seniorenelftal. Jan Kelderman was ook trainer van alle B-junioren.

24 apr. 1982  Vreeswijk B1 - Vriendenschaar B1  2-1

Vriendenschaar B1 20 gespeeld, 15 gewonnen, 2 gelijk, 3 verloren, 32 punten.

Onze B1 leek aanvankelijk 'onoverwinnelijk'. De eerste vier wedstrijden uit de competitie werden allemaal gewonnen. Maar in de vijfde wedstrijd stuitte onze B1 op stadgenoot Culemborg '67. Hoewel Culemborg '67 geen hoogvlieger was, snoepte het op 24 oktober 1981 toch een punt af van onze B1.  Culemborg '67 nam in deze wedstrijd de leiding. Het was Berry Waroux die vlak voor het einde van de wedstrijd nog de gelijkmaker produceerde.

De wedstrijd op 7 november 1981 was gedenkwaardig. DEV B1 nam in Doorn in de tweede helft de leiding. Onze B1 kwam op een bijzondere manier terug in de wedstrijd. Bij een aanval van Vriendenschaar maakte Berry Waroux hands. Het aanwezige Doornse publiek schreeuwde dat de scheidsrechter daarvoor moest fluiten. Dat deed de scheidsrechter ook, maar tot verbijstering van alles wat DEV was, gaf hij een vrije trap aan Vriendenschaar. Berry pakte de bal meteen op en passte naar Perry van der Heiden. Die schoof de bal in het doel van DEV: 1-1. En om het nog erger te maken blunderde de keeper van DEV vervolgens vier minuten vóór tijd, waardoor onze B1 er alsnog met de volle winst vandoor ging.

De week erop maakte onze B1 geen fout thuis tegen Fortitudo B1. Forti begon sterk aan de wedstrijd, maar Erik Bakker op doel hield zijn doel schoon. Bij de rust was het nog 0-0. Na de rust nam Forti de leiding, maar door doelpunten van Eric Sleeuwenhoek en Perry van der Heiden ging de winst naar onze B1. Het einde van de wedstrijd was nogal rumoerig. Een aantal spelers moest voor straf naar de kant. Dank zij de strakke leiding van scheidsrechter Matti van den Ham liep de wedstrijd toch niet uit de hand.

Op 21 november 1981 won onze B1 met 2-3 bij MSV '19. Onze B1 ging bij de winterstop ongeslagen aan de leiding met 15 punten uit 8 wedstrijden.

Vanwege de ingevallen winter, sneeuw, ijs en slechte velden, werd de competitie pas op 30 januari 1982 hervat. Onze B1 won in IJsselstein met 0-1 van VVIJ B1. De week erop behield onze B1 zijn ongeslagen status, al werd thuis met 2-2 gelijk gespeeld tegen Geinoord B1. Echter op 13 februari ging het weer eens mis. Bij Culemborg '67 werd een 2-1 nederlaag geleden. Onze B1 begon met een 0-1 voorsprong. Maar tot ieders verrassing maakte Culemborg '67 gelijk om later nog zelfs de winnende treffer te maken. Zo pakte Culemborg '67 drie wedstrijdpunten van onze B1 af (in die tijd twee punten voor een overwinning en één punt bij een gelijkspel).

Onze B1 herstelde zich en won vervolgens twee wedstrijden. Maar op 6 maart zette CDW B1 de voet dwars. In Wijk bij Duurstede sneuvelde ons elftal met 4-2. Er volgden daarna opnieuw drie overwinningen voor onze B1. De laatste was tegen CDN in Driebergen. Vijf minuten voor tijd tekende Berry Waroux voor de 0-1 overwinning. In het clubblad van die tijd lazen we dat Berry scoorde met zijn 'dodelijke rechtervoet'.

Onze B1 bleef in de winning mood. VVIJ B1 werd opnieuw verslagen, nu in Culemborg met 2-0. En ook Fortitudo B1 ging er vervolgens met 0-2 aan. De doelpunten werden gemaakt door Gerard Streef en Ruud Rijswijk.

In de laatste wedstrijd van het seizoen had onze B1 genoeg aan een gelijkspel om zich kampioen te kunnen noemen. Tegenstander Vreeswijk B! dacht er in eigen huis anders over. In de eerste helft nam Vreeswijk een 2-0 voorsprong. Zeven minuten voor tijd prikte Berry Waroux er nog een tegentreffer in, maar daar bleef het bij.
Concurrent VVIJ B1 won met 3-0 van MSV '19 B! en nestelde zich qua puntenaantal naast onze B1.

Wat nu? Een beslissingwedstrijd om het kampioenschap lag voor de hand. Maar de KNVB deelde mee dat er bij jeugdcompetities reglementair geen beslissingswedstrijden werden georganiseerd. De eindstand was zoals die was. Vriendenschaar stelde aan VVIJ voor om onderling maar een beslissingswedstrijd te regelen. Maar VVIJ voelde daar niks voor, omdat VVIJ B1 zich kampioen vond vanwege een beter doelsaldo. In die tijd werden officiële beslissingswedstrijden echter georganiseerd bij gelijk aantal punten ook als de doelsaldo's ongelijk waren. Aan het einde van hetzelfde seizoen 1981/82 zou ons eerste elftal - bij ongelijk doelsaldo - juist twee beslissingswedstrijden moeten spelen tegen CDW voor een plaats in de derde klasse.

Kort en goed: Vriendenschaar riep onze B1 alsnog tot kampioen uit. Bovendien werd als sterk argument aangevoerd dat onze B1 twee keer van VVIJ B1 had gewonnen. Twee kampioenen dus: VVIJ B1 en Vriendenschaar B1. Hoe dan ook was het een succesvol seizoen voor onze B1 in deze sterke  regionale competitie.