Achtste elftal 1978 (Foto van de week) (update) - C.V.V. Vriendenschaar

Achtste elftal 1978 (Foto van de week) (update)

1 september 2023 11:00

HJ

Deze (ingekleurde) foto van het achtste elftal verscheen in het jubileumboekje van onze vereniging in 1978 bij het zeventigjarig bestaan. De titel van dit jubileumboekje luidde '70 jaar ijzersterk', vooral om aan te geven dat we een lastige periode als vereniging weer te boven waren gekomen.

Onze vereniging was inmiddels de bewoner van een spiksplinternieuw clubhuis op Terweijde, nadat we in 1976 het verouderde complex aan de Westersingel hadden kunnen verlaten. Het eerste elftal, in de jaren zeventig geteisterd door diverse degradaties, had de weg omhoog weer gevonden onder aanvoering van trainer Jan de Bouter. Het leidde tot een flinke aanwas van spelers bij de senioren en de jeugd. En zo kon Vriendenschaar met trots een achtste elftal presenteren.

Het achtste elftal werd pas laat in de reserve vierde klasse GG van de KNVB Afdeling Utrecht ingeschreven. Per eind oktober 1977 had ons achtste elftal pas twee wedstrijden gespeeld, terwijl de meeste teams er al zeven op hadden zitten. De twee wedstrijden van ons achtste gingen allebei verloren, zodat het elftal de onderste plaats innam.  Een maand later had ons achtste nog steeds maar twee wedstrijden gespeeld en stond het nog steeds onderaan.

In december 1977 kwam het achtste twee keer in het veld. Het won uit van UVV 11 met 0-2, maar verloor vervolgens, ook uit, met 7-1 van Zwaluwen Vooruit 11. Door de overwinning op UVV 11 kon wel de onderste plaats worden verlaten. Sporting '70 had weliswaar ook niet meer dan twee punten verdiend (een overwinning leverde toen twee punten op), maar Sporting had wel een wedstrijd meer gespeeld.

Door twee achtereenvolgende overwinningen stond ons achtste elftal met zes punten uit zes wedstrijden per eind januari 1978 op de derde plaats van onderen, terwijl Hercules 13 met negentien punten uit 13 wedstrijden koploper was. En dat was eind februari 1978 nog steeds de situatie. Er waren geen wedstrijden meer gespeeld vanwege de weersomstandigheden.

Intussen hadden wat oudere spelers bij Vriendenschaar hun voetbalschoenen weer aangetrokken en dat bleek voor het achtste wel zijn effect te hebben. Er werden in maart 1978 vier overwinningen geboekt: 1-6  uit op VVIJ 12, 9-1 thuis op MSV '19 10, 0-7 bij KDS 10 uit en 1-0 thuis op HMS 12. Ons achtste elftal had zich ineens opgewerkt naar de vierde plaats achter koploper Hercules 13 dat zelf geen wedstrijden meer had gespeeld.

Er volgden opnieuw twee overwinningen voor ons achtste elftal: 3-0 thuis tegen Sporting '70 9 en 13-3, eveneens thuis, tegen KDS 10. Hercules 13 was nog steeds koploper met twintig punten uit vijftien wedstrijden. Maar ons achtste stond met achttien punten nu op de tweede plaats én had drie wedstrijden mider gespeeld. Waar ons achtste lange tijd in de onderste regionen had verkeerd, was het nu kampioenskandidaat!

En warempel Hercules 13 werd ook gepasseerd. Na een 5-2 overwinning op Sporting 10 thuis, een 2-0 overwinning op Zwaluwen Utrecht 11 thuis werd Hercules 13, wederom thuis, met 3-2 verslagen!  Met 26 punten uit 16 wedstrijden was ons achtste elftal niet meer in te halen door Hercles 13 dat op 24 punten uit  de maximale18 wedstrijden was blijven steken. Vriendenschaar 8 kampioen!

Dit kampioenschap is wel gevierd, maar stond  natuurlijk in de schaduw van het inmiddels behaalde kampioenschap van ons eerste elftal. Het seizoen 1977/78 was toch prachtig voor Vriendenschaar, want ook het vijfde en zevende elftal waren kampioen geworden.

Hans Vermeulen en Toon Pin kwamen met de naam van Ton Kuik, die aanvankelijk ontbrak. Dank hiervoor.

Bron: HJ
Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!