10 augustus 2023 14:30

HJ

Deze foto van het eerste elftal is van september 1973, dus genomen bij de aanvang van het seizoen 1973/74. Het elftal was nog onwetend over de loop van dit seizoen, dat met degradatie zou eindigen.

Het elftal speelde in de derde klasse. Er was een nieuwe trainer aangesteld. De heer Bax uit Hardinxveld-Giessendam. Een sympathiek trainer die vooral bij de jeugd van Vriendenschaar goed lag. Maar ons eerste elftal kon hij maar moeilijk aan de praat krijgen.

Halverwege het voetbalseizoen stond ons elftal onderaan met slechts vijf punten  uit elf wedstrijden (een overwinning telde toen nog voor twee punten).  Ons elftal stond daarmee op de laatste plaats. Na vijftien wedstrijden was het aantal wedstrijdpunten onveranderd. Gelukkig kon ons elftal in drie wedstrijden nog eens vijf punten bij laten schrijven, waardoor de laatste plaats kon worden overgedaan aan Celeritudo. Maar ook de voorlaatste plaats was een degradatieplaats.

Deze zou bij winst op SCH '44 op 31 maart 1974  aan deze ploeg kunnen worden overgedaan. Echter op deze zondag kwam de scheidsrechter door een misverstand niet opdagen. De wedstrijd werd verdaagd naar 7 april 1974 en scheidsrechter was nu de heer Bakker. Het aanvankelijk sportieve duel verliep  redelijk voorspoedig voor ons elftal. Melchior Akihary scoorde de 0-1. SCH '44 maakte gelijk en 1-1 was ook de ruststand.

Vier minuten na rust scoorde Melchior opnieuw en weer vijf minuten later scoorde Simon de Wens uit een strafschop 1-3. Vriendenschaar was op weg naar de overwinning. Maar toen ging het mis. Eerst kreeg Cor de Heus het aan de stok met een SCH-speler en beiden mochten van de scheidsrechter de kleedkamer opzoeken.  Vervolgens werd Mattie van den Ham na een half uur in de tweede helft door de scheidsrechter opgeschreven wegens het wegtrappen van de bal.
SCH kwam vier minuten later terug in de wedstrijd nadat Hennie Udo hands had gemaakt in het eigen strafschopgebied. Penalty en benut, het was 2-3.

Ons elftal werd nerveus en Ton de Beus was daar zeven minuten voor tijd de belichaming ervan. Hij kreeg een vrije trap tegen toen hij naar het oordeel van de scheidsrechter te hard was ingegaan op de SCH-keeper. Ee SCH-verdediger kreeg vervolgens een kopstoot van Ton, die vervolgens uit het veld werd gestuurd. Ton reageerde echter ook met een kopstoot op de scheidsrechter. De wedstrijd werd gestaakt, ook al doordat een vermeende Vriendenschaarsupporter het veld oprende en de scheidsrechter een rake klap toediende.

Er waren nog vijf wedstrijden te gaan en ons elftal won nog drie wedstrijden. Het was echter niet genoeg en ons elftal degradeerde, samen met SCH '44 naar de vierde klasse. Omdat beide ploegen degradeerden. hoefde er door de KNVB geen besluit te worden genomen over het al dan niet uitspelen van de gestaakte wedstrijd. De stand bij staken werd ook de uitslag, in het voordeel van Vriendenschaar.

Ton de Beus werd door de KNVB als hoofdschuldige van de gestaakte wedstrijd aangewezen. Hij werd voor tien jaar geschorst. Bij Vriendenschaar leefde wel het gevoel dat hem ook de kaakslag door de supporter werd aangeschreven. Later probeerde het Vriendenschaarbestuur de straf van Ton bij de KNVB te verminderen, maar vergeefs.

De heer Bax vertrok na één seizoen weer bij Vriendenschaar. Wel smaakte hij het genoegen met de junioren A1 kampioen te worden.

Junioren_A1_1974.JPGJunioren A1 1974 kampioen. Staande v.l.n.r. Co Kraaypoel (jeugdbestuur), trainer Bax, Frank ter Beek, Thom Kilian, Han van Lint, Gerard Bleijenberg, Ron de Koning, Jan van Haaften, Wim van Haaften, Jan van Haaften (scheidsrechter), Chris Kilian (leider) en Ries Kosterman (jeugdbestuur).Zittend v.l.n.r. Koos de Koning (jeugdbestuur), Frans Noya, Ton Copper, Jan de Jong, Gradus (Grassie) van Mourik en Wim Kilian.

Het eerste elftal zou na dit seizoen nog dieper zinken en in het voetbal van de KNVB Afdeling Utrecht terecht komen. Vanaf 1977, vooreerst onder leiding van trainer Jan de Bouter, zou de weg omhoog teruggevonden. Een ongekende bloeiperiode volgde die tot het jaar 2000 zou voortduren.