Adspirantenelftal 1968 (Foto van de week) (update) - C.V.V. Vriendenschaar

Adspirantenelftal 1968 (Foto van de week) (update)

2 augustus 2023 20:00

HJ

Dit is een foto van een adspirantenelftal uit 1968. Welk adspirantenelftal dat precies is, is niet bekend. Vriendenschaar had er namelijk vier.

In die tijd werd er een onderscheid gemaakt tussen junioren (ouder dan 15 jaar), adspiranten (12 tot en met 14 jaar) en pupillen (ook wel welpen genoemd 10 tot en met 12 jaar).

Voor het seizoen 1968/69 schreef Vriendenschaar drie juniorenteams in, vier adspirantenteams en twee pupillenteams, alle elftallen. Bijzonder was dat de hele jeugd van Vriendenschaar voor het eerst was ondergebracht bij de KNVB Afdeling Utrecht in plaats van, sinds jaar en dag, de KNVB Brabant. Vriendenschaar had al jaren verzocht om in de afdeling Utrecht te mogen voetballen omdat hier het voetbalpeil hoger zou liggen. Lange tijd werd dit afgewezen, maar in 1968 was het eindelijk zo ver.

Uit ons clubblad 'Blauw Zwart' worden we niet al te precies wijs over de verrichtingen van de adspiranten. Het adspiranten A-elftal bleek  halverwege het seizoen erg zwaar te zijn ingedeeld. De adspiranten A moesten namelijk optornen tegen ploegen van HVC, Velox en Elinkwijk. Dit waren namelijk ploegen uit het toenmalige betaalde voetbal en die speelden met geselecteerde jeugdelftallen. Ze zouden minimaal drie keer per week kunnen voetballen. Onze eigen jeugdelftallen konden echter maar op één oefenveld trainen en ook maar één keer per week trainen. En tijdens de wintermaanden kon er alleen maar getraind worden in een gymnastiekzaal.

De adspiranten B waren sowieso te hoog ingedeeld. De wens om lager ingedeeld te worden zou alleen maar door de KNVB kunnen worden gehonoreerd als er een lager ingedeeld elftal zou wegvallen. Of dit gebeurd is, valt niet na te gaan.

De jongere adspiranten C deden het erg goed. Maar ook hier gaat het om berichtgeving halverwege het seizoen, met ingaan van de winterstop. In het jaarverslag van Vriendenschaar aan het einde van het seizoen 1968 valt alleen af te leiden dat de adspiranten behoorlijke resultaten hadden geboekt.

Enkele onduidelijkheden met betrekking tot de namen werden verholpen door Piet van Rijswijk die zelf op de foto staat. Daarvoor dank!


Bron: HJ
Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!