Vriendenschaar - De Treffers 18 april 1989 (foto van de week)

20 oktober 2022 16:00

HJ

Op dinsdagavond 18 april 1989 speelde ons eerste elftal een vriendschappelijke wedstrijd tegen De Treffers uit Groesbeek, dat toentertijd uitkwam in de hoofdklasse, het hoogste amateurniveau. De wedstrijd was door De Stichting Vrijstad georganiseerd. De opbrengst uit entrees, een loterij en sponsoring was voor het goede doel: de gehandicaptensport.

Veel oud-profvoetballers speelden in hun nadagen nog een tijdje op hoog amateurniveau. Zo ook oud-international Jan Peters. Hij had bij NEC en AZ had gespeeld  en was ook uitgekomen bij enkele Italiaanse clubs. Nadat hij zijn profcarrière weer had afgesloten bij NEC, verhuisde Jan naar De Treffers uit Groesbeek.

Het eerste elftal van Vriendenschaar, in het seizoen 1988/89 spelend in de tweede klasse,  kende een gastspeler in de persoon van oud-international Gerrie Mühren.Die was voor deze wedstrijd 'aangetrokken' door de Stichting Vrijstad. Gerrie  was zijn profcarrière ooit begonnen bij Volendam. Via Ajax en enkele Spaanse clubs was hij teruggekomen bij Volendam. Ten tijde van de wedstrijd Vriendenschaar - De Treffers was hij niet meer als speler in het betaalde voetbal actief. Hij schopte nog tegen een bal bij de amateurs van het Noordhollandse VZV en bovendien was hij in die tijd assistent-trainer bij 'zijn' Volendam. Gerrie overleed in 2013.

Gerrie Mühren speelde in de vriendschappelijke wedstrijd tegen De Treffers één helft mee. In de tweede helft kwam Huub van Oorschot zijn plaats in het elftal van Vriendenschaar innemen.
Bij de rust stond het 0-1 en na de rust scoorde De Treffers ook de 0-2. Ons eerste elftal zorgde met een tegentreffer dat de wedstrijd in 1-2 eindigde. Het doelpunt kwam van de voet van Huub. Henry van Kraanen had met een strak schot tegen de paal geschoten. De terug springende bal werd door Huub in het net gewerkt.

Vriendenschaar speelde niet geheel in zijn sterkste opstelling. Ten tijde van deze wedstrijd vertoefde Ronald van Overbeek in Engeland, Lucien van Dijk in Duitsland, terwijl René Brouwer een proefwedstrijd moest spelen tegen Wageningen, dat toen nog in de eerste divisie van het betaalde voetbal uitkwam.

De opbrengsten uit de wedstrijd bedroegen ruim duizend gulden. De entrees brachten 770 gulden op. Ook de verloting georganiseerd door Tonnie van Mourik en Corrie Heikamp bracht het nodige geld in het laatje. Cafetaria Vork had de komst van Gerrie Mühren gesponsord voor 250 gulden. Diverse Culemborgse winkeliers hadden prijzen beschikbaar gesteld voor de verloting.