Eerste elftal seizoen 1980-81 (foto van de week)

28 september 2021 14:30

HJ

Deze foto van ons eerst elftal is genomen aan het einde van het seizoen 1980/81, namelijk 17 mei 1981. Het was de laatste wedstrijd dat ons elftal getraind en gecoacht werd door Jan de Bouter. Vandaar de bloemen in de hand van De Bouter. Na deze wedstrijd ging Jan de Bouter met pensioen als actief trainer.

Jan de Bouter was trainer van Vriendenschaar van 1977 tot en met 1981. Op 5 februari 1977 werd ons nieuwe clubhuis feestelijk officieel in gebruik genomen. Op dat moment speelde ons eerste elftal op een bedenkelijk niveau, 1e klasse Afdeling Utrecht, niet in verhouding tot de status en verwachtingen op sportpark Terweijde.

Al gauw ging in Culemborg het 'gerucht' dat De Bouter er wel trek in had om Vriendenschaar te gaan trainen. Dat was opmerkelijk want De Bouter was trainer geweest van betaaldvoetbalverenigingen als NOAD (in de eredivisie spelend), AGOVV (1e divisie), Heracles (eredivisie), Elinkwijk (eredivisie/1e divisie), ZFC (2e divisie) en als laatste Vitesse (eredivisie). Bij de laatste vereniging geraakte hij  in 1976 met ziekteverlof en leek het einde van zijn trainerscarrière in zicht  te zijn gekomen. Dus wat zou hij bij Vriendenschaar kunnen vinden?

Een delegatie van het Vriendenschaarbestuur toog in 1977 naar Jan de Bouter, die toen in een fraaie villa aan de Wilhelminadreef woonde. Jan de Bouter bleek inderdaad bereid Vriendenschaar uit de put trekken. Vriendenschaar moest wel de portemonnee trekken om het salaris te kunnen betalen wat hij normaliter verdiende. Het bestuur nam de gok. En mede door de uitstekende en onverwachte kantineresultaten  in het nieuwe clubhuis ontstonden er geen financiele problemen.

Jan de Bouter ging al in het restant van het seizoen 1976/77 met het eerste elftal aan de slag. De eigenlijke hoofdtrainer op dat moment, Janus Wammes, ging het tweede elftal trainen.
 
Al in het seizoen 1977/78 wist Jan de Bouter van ons eerste elftal een winnend team te maken. Wel rende hij in die tijd van hot naar her rond het eerste veld om spelers op hun plaats te wijzen.Vriendenschaar werd in 1978 kampioen en promoveerde naar de Hoofdklasse van de Afdeling Utrecht. In 1980 wist ons eerste elftal onder leiding van De Bouter naar de vierde klasse van de KNVB te promoveren.

Het seizoen 1980/81 zou het laatste van ons elftal met Jan de Bouter zijn. Het eerste elftal reikte tot de derde plaats, ruim achter DWSV en Midlandia. Maar de grondslag voor betere prestaties in de komende seizoenen was met De Bouter wel gelegd.

De laatste wedstrijd van het seizoen 1908/81 was bij Ultrajectum in Utrecht. Voor Vriendenschaar stond er niets meer op het spel, maar voor Ultrajectum alles. Het zou kunnen degraderen. Hoewel Ultrajectum de wedstrijd tegen Vriendenschaar met 2-1 won, degradeerde de ploeg toch vanwege de resultaten van de andere degradatiekandidaten.

Jan_de_Bouter.jpg
Jan de Bouter bij Heracles, met het bestuur van de Almelose club.

Wij beschikken over het persoonlijke foto-album van Jan de Bouter. Hieruit haalden we deze grappige foto uit de tijd, vermoedelijk 1964, dat Jan de Bouter trainer van Heracles was. Jan de Bouter staat links op de foto met enkele bestuurleden van Heracles. De foto is een trucage die iedereen met een beetje fototoestel kan maken. Jan de Bouter staat op de foto met een keurig grijs pak. Dit in tegenstelling tot het kleurrijke jasje op de foto bij Vriendenschaar. Jan de Bouter was van oorsprong kleermaker en maakte dat soort opvallende jasjes zelf. Geen C&A-tje dus.

 

Bron: HJ
Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!