De pupillen E1 in het seizoen 1981/82 (compleet)

24 januari 2020 16:00

HJ

We volgden de verrichtingen van de E1 op de voet via de clubbladen uit die tijd. De E1-pupillen voetbalden toen in elftallen en op een groot veld. De E1-pupillen werden in het seizoen 1981/82 geleid door Annemarie Pothuizen. Het seizoen ervóór had ze nog de pupillen E3, spelend op een half veld, onder haar hoede gehad.

De E1 pupillen waren voor de eerste helft van het seizoen 1981/82 ingedeeld bij de E1-teams van Brederodes, Culemborg ’67, Fortitudo, Geinoord, Houten, JSV, Vreeswijk en IJFC. De verwachtingen voor onze E1 waren dat ze het in dit gezelschap niet eenvoudig zouden krijgen, maar het team was vol vertrouwen.

De competitie begon op 19 september 1981 tegen IJFC1. Thuis werd een kleine 0-1 nederlaag geleden. Een week later opnieuw een 1-0 nederlaag, nu uit bij JSV E1. Volgens ooggetuigen had er een gelijkspel in gezeten. Weer een week later stond de derby tegen Fortitudo op het programma en wel op sportpark Sprokkelenburg. Onze E1 boekte de eerste overwinning met 0-3. Het waren ook de eerste doelpunten in de competitie. De keeper van onze E1 kreeg een compliment doordat hij alle ballen die op hem af kwamen stopte. Het was een sportief verlopen derby.

Op 17 oktober 1981 speelde onze E1 uit bij Brederodes. Het zag er somber uit toen Brederodes een 1-0 voorsprong nam. Het bleef tot bijna het einde toe 1-0 voor de ploeg uit Vianen. Maar bij de laatste uitval van Vriendenschaar werd een van onze spelers neergelegd.  Penalty. Onze doelman met de naam Patrick kwam uit zijn doel gerend om de penalty te nemen. Hij benutte die feilloos, waardoor onze E1 alsnog een gelijkspel uit het vuur sleepte.

Het ging nu  goed met de E1. Een week later won de E1 thuis met 3-0 van Geinoord. Marco Doesburg maakte de 1-0, Marcel Borgstein de 2-0 en nog voor de rust maakte Patrick Pothuizen de derde treffer. In de tweede helft kwam er geen doelpunt meer bij door de goede keeper van Geinoord.
Op 7 november werd ook Houten E1 met 3-0 verslagen. Het doelpunt van de dag kwam op naam van Jan de Vaal die vanaf 25 meter de bal ineens op zijn schoen nam. De keeper van Houten hoorde de bal alleen maar langs suizen.

Op 14 november maakte Vreeswijk E1 een einde aan de overwinningen van onze E1. Vreeswijk E1 won door het benutten van een penalty. De week erop wilde onze E1 zich revancheren bij IJFC, maar de wedstrijd werd afgelast, terwijl het toch een prachtige voetbaldag was. De revanche kwam er voorlopig niet want op 28 november, 5 en 12december was het weer zo erbarmelijk dat alle wedstrijden werden afgelast. Gelukkig kon de E1 deelnemen aan het Sinterklaas zaalvoetbaltoernooi op 5 december.

Pas op zaterdag 30 januari 1982 kon de competitie worden hervat. Er was sprake van een herindeling van teams, waardoor onze E1 enkele nieuwe teams in de competitie zou ontmoeten, maar ook een aantal weer uit de najaarscompetitie.

Onze E1 speelde op 30 januari thuis met 2-2 gelijk tegen Houten. Houten kwam vlak voor tijd op gelijke hoogte. Onze E1 speelde een sterke wedstrijd.

Op 6 februari 1982 won de E1 uit met 1-2 van Brederodes. Bij de rust was het nog 1-1. Marcel Borgstijn maakte beide doelpunten. Keeper Patrick redde aan het einde van de wedstrijd de overwinning door zich moedig op de bal te werpen.

Op 13 februari weer een derby. Nu tegen Culemborg ’67. Hoewel er een koude wind stond was het voetballend prima te doen. Marcel Borgstijn maakte de 1-0 en Frans Ducaat kopte naar 2-0 na een voorzet van Marco Doesburg. Na de rust was er een voorzet van Benny Bonhof, die Frans Ducaat eveneens in een doelpunt omzette. De verdediging van onze E1 had weinig te doen.

De week erop moest onze E1 weer naar Sprokkelenburg. Het werd een 0-1 overwinning dank zij het winnende doelpunt van Marcel Borgstijn. Een kostbare overwinning, ook door goed verdedigingswerk.

Op 27 februari werd het thuis 0-0 tegen Geinoord. De winnende treffer kwam er niet. Een schot van Frans Ducaat na een voorzet van Marco Doesburg werd goed gestopt door de keeper van Geinoord.

Op 4 maart won onze E1 met 3-1 van VVIJ E2, na bij rust tegen een 0-1 achterstand te hebben aangekeken. En op 20 maart boekte onze E1 een royale 0-4 overwinning bij Lopik E1. In de eerste helft liep het niet zo erg en de rust was dan ook 0-0. Na de rust scoorde eerst Benny Bonhof , daarna Frans Ducaat uit een voorzet van Benny. Gilbert Jansen nam een corner, Jan de Vaal schoot de bal binnen, maar Benny moest het laatste tikje geven: 0-3. Marcel Borgstijn nam de vierde treffer voor zijn rekening na een uitbraak.

Op 27 maart won de E1 met 3-1 van IJFC E1. Het werd 1-0 door een eigen doelpunt van IJFC. Marcel Borgstijn maakte voor de rust 2-0. Na de rust werd het eerst 3-0 door Benny, na een combinatie tussen Frans Ducaat en Marcel Borgstijn. Doelman Patrick stopte vervolgens een penalty, maar later scoorde IJFC toch een keertje tegen.

We zitten al in april. Op 3april won de E1 ook bij Houten uit. Het werd 1-2. De E1 stond raar te kijken dat er ineens op een half veld met kleine doeltjes moest worden gespeeld. Na een minuut spelen miste Patrick Pothuizen een penalty. Later in de eerste helft scoorde Benny toch 0-1. Door een fout in de achterhoede maakte Houten de gelijkmaker in de tweede helft. De E1 speelde niet goed, maar Jan de Vaal maakte toch de winnende treffer.

De E1 bleef aan de winnende hand en JSV E2 werd op 17 april uit met 2-4 verslagen. Marcel Borgstijn scoorde 0-1 en Jan de Vaal scoorde de 0-2 uit een hoekschop die direct het doel in vloog. In de tweede helft wandelde Jan door de verdediging van JSV heen: 0-3. JSV kwam door twee doelpunten terug in de wedstrijd. Toen de gelijkmaker in de lucht hing, maakte Marcel Borgstijn de 2-4.

Een week later werd Brederodes E1 opnieuw met 1-0 verslagen. Jan de Vaal veroorzaakte een penalty wegens hands, maar de strafschop werd gemist.

De competitie zat erop. Een paar nederlagen en een paar gelijke spelen. Maar verder allemaal overwinningen. De E1 met Annemarie Pothuizen kon tevreden terugkijken op het seizoen 1981/82.

De foto van de E1 is aan het einde van het seizoen 1981/82 genomen, vermoedelijk in april. De vraag is wie de jongens nog op de foto herkent. Sommige namen zijn in het verslag van de prestaties te vinden. Maar waar staan de jongens? En wie zijn de andere spelertjes? Al bladerend door de clubbladen kwamen ook nog de namen tegen van Michiel Vossen, Marcel Kilian en Gerard Helmond. Wie namen van spelertjes op de foto weet, kan die mailen naar [email protected]. Waarvoor bij voorbaat dank.

Marcel Borgstijn zag zichzelf op de foto en lepelde bijna de hele opstelling op. De namen zijn bij de foto gezet. Waarvoor dank. Henry van der Hoef leverde de twee nog ontbrekende namen, zodat de opstelling weer compleet is.