Junioren B1 in 1984 uitgenodigd door Ajax

5 augustus 2019 23:45

HJ

De junioren B1 hadden het internationale B-juniorentoernooi 1984, georganiseerd door Fortitudo, gewonnen door in de finale van Ajax B1 te winnen. Er waren wel strafschoppen voor nodig. Op grond van deze fantastische prestatie werd de B1 uitgenodigd om een wedstrijd bij Ajax te spelen. Die vond op 6 september 1984 plaats.

In het clubblad werd de bijgaande foto geplaatst en het onderschrift bij de foto suggereerde dat de foto op 6 september in Amsterdam werd genomen. Niets is minder waar. Want wie goed kijkt naar een paar gedeeltelijk zichtbare reclameborden én het scorebord ziet dat de foto op het veld van Fortitudo is genomen en dus voorafgaande aan de finale van het B-juniorentoernooi.

finale 26 augustus 1984
Vriendenschaar B1 – Ajax B1 2-2, Vriendenschaar wint de strafschoppenreeks met 4-3

Het was hierna een hele eer voor onze B1 om door Ajax te worden uitgenodigd voor het spelen van een wedstrijd in Amsterdam tegen opnieuw de B1 van Ajax. Vriendenschaar nam in deze ‘revanchepartij’  de leiding door een doelpunt van Eddy Erkemey (staat niet op de foto). Voor de rust werd het 1-1. Na de rust maakte Ajax nog twee doelpunten. De uitslag werd 3-1. Tussen het tweede en derde doelpunt van Ajax was Vriendenschaar veruit de betere ploeg, maar de Culemborgse schoten gingen net naast of raakten paal of lat. Wat bij Vriendenschaar aan Ajax opviel was dat er maar twee Amsterdamse jongens meededen. En als Ajax scoorde werd er niet of nauwelijks gejuicht.
De conclusie na de geflatteerde nederlaag was overigens dat Vriendenschaar met zijn jeugd op de goede weg was.

Rini Pothuizen maakte ons erop attent dat de B1 van Ajax geen kinderachtig team was. In het Ajaxelftal zit geheel links Frank de Boer en derde van links is Ronald de Boer (het kan ook omgekeerd zijn).