1973 najaar Eerste elftal tegen Fortitudo (foto van de week) reprise

20 oktober 2012 11:15

Soms blijven foto's in het archief zitten omdat ze een bedenkelijke kwaliteit hebben. Zo ook de foto van deze week. We hebben de foto zo goed en zo kwaad als het kan opgelapt. Het betreft het eerste elftal zoals dat in een 'vriendschappelijke'' (let op de aanhalingstekens) wedstrijd uitkwam tegen Fortitudo op Sprokkelenburg. De foto herplaatsen we vanwege inmiddels gegeven aanvullende informatie.

Wie de foto gemaakt heeft, geen idee meer. En waarom de foto zo slecht is?  In ieder geval is de foto 's avonds bij kunstlicht gemaakt. Henny Udo deelde mede dat de wedstrijd werd gespeeld in het kader van de inwijding van een nieuwe lichtinstallatie bij Fortitudo. Aan de kwaliteti van de foto is dat dus niet af te zien.

De wedstrijd stond die avond onder leiding van de zeer, zeer bekende scheidsrechter uit het betaalde voetbal Frans Derks (met het korte broekje). Een scheidsrechter die elke wedstrijd ondergeschikt wist te maken aan zijn eigen performance. Maar daar kwam op die avond weinig van terecht.

Want hoe vriendschappelijk de wedstrijd ook was bedoeld, het werd een snoeiharde wedstrijd, waarin beide teams weinig ontzag voor elkaars lichamelijk welzijn hadden.
Het ging er zelfs zo hard aan toe dat Frans Derks tijdens de rust de kleedkamers van beide partijen opzocht en de spelers tot kalmte maande. Als ze zich in de tweede helft niet zouden intomen, zou hij de wedstrijd onmiddellijk staken.

De tweede helft was daarna zeker 'braver', maar daar was ook alles mee gezegd. Volgens Henny Udo die deel uitmaakte van het eerste elftal, won Vriendenschaar de wedstrijd met 1-0 door een doelpunt van Dick van Overbeek.

Op de foto stonden twee spelers met vraagtekens. Deze vraagtekens zijn inmiddels door zowel Han van Lint als Henny ingevuld.