Pinksterbloem 91
4102KD
CULEMBORG
tel. 0345-515803

Ons eerste elftal heeft een nuttige 3-0 overwinning op Brederodes geboekt. Het was geenszins een geflatteerde zege. Als dubbele cijfers op het scorebord hadden gestaan, had Brederodes niet hoeven te mopperen.

Het was een prachtige en zonnige lentedag, Waarbij de temperatuur niet vroegtijdig 'overkookte' en  binnen de grenzen bleef. Kortom goed voetbalweer. Gezien de Lekstreeksderby hadden we een grotere opkomst van publiek verwacht. Maar wellicht hadden de mensen vandaag andere prioriteiten vanwege de mooie dag die ons in Nederland zomaar in de schoot was geworpen. En dan was er ook nog de concurrentie van Focus '07 dat thuis tegen OSM '75 moest spelen.

Ons eerste elftal startte in de volgende basisopstelling: Michel Sprong (doel), Corné Pieters, Ferris Harte, Rens van Vark, Amine Lakhal, Marwan Salama, Vincent Zuurmond, Ronan Hendrikse, Jesse van Piggelen, Karim el Ghoulbzouri, Jesper van Engen. Wissels waren Stan van de Wiel (doel), Dylan Boomhouwer, Kjell van Kemseke, Jaffar Ahimidout, Daan Hurks, Kevin Cnossen, Leander Foldes.

DSC03467a.JPGEén minuut stilte voor de overleden Lucien Gunther.

Voorafgaande aan de wedstrijd werd één minuut stilte in acht genomen vanwege het overlijden van Lucien Gunther,eigenaar van sportschool Gunther's Family Fit en sponsor van Vriendenschaar. De vlaggen op onze accommodatie hingen dan ook halfstok.

Al in het eerste kwartier werd duidelijk dat Brederodes een jong elftal op de been bracht met weinig kwaliteit. Niet dat ons elftal overborrelt van supertalenten, maar het verschil in klasse was meteen merkbaar. Ons elftal zocht al combinerend steeds de aanval. In de vijfde minuut een goede kans voor ons elftal, maar bij de afronding maaide Jesper over de bal heen. In de negende minuut een combinatie waar Ronan en Jesse bij waren betrokken, maar in de eindafwerking schoot Vincent de bal naast. Na een klein kwartier liet Rens zich plotseling vervangen, vanwege een hamstringblessure die opspeelde. Kjell kwam hem vervangen.

DSC03472a.JPG
Karim duelleert met zijn tegenstander.

In het tweede kwartier van de eerste helft was ons elftal opnieuw de sterkere, maar het liet Brederodes wel teveel in het eigen spel komen. Brederodes profiteerde echter niet.
In de 27e minuut passte Jesper op Jesse. Die speelde zich vrij en scoorde. De scheidsrechter keurde het doelpunt af op apelleren van spelers van Brederodes en van hun grensrechter. Maar toeschouwers die we later spraken, en op één lijn hadden gestaan, meldden dat er helemaal geen sprake was geweest van buitenspel.
In het derde kwartier zagen we een kans voor Jesse na aangespeeld te zijn door Vincent. Jesse schoot echter naast. Bij een uitbraak stuitte Jesse op de keeper van Brederodes.

DSC03513a.JPG
Jesse stuit op de goalie van Brederodes

Het overwicht van ons elftal leek zich maar niet uit te betalen tot twee minuten vóór het rustsignaal. Na een combinatie van Karim met Vincent kwam de bal in het bezit van Jesper en die brak de score open: 1-0. Dik verdiend en met deze stand kwam ook het rustsignaal.

DSC03521b.JPG
Jesper breekt enkele minuten vóór het rustsignaal de score voor Vriendenschaar open: 1-0.

Ons elftal trad voor de tweede helft aan in ongewijzigde samenstelling. De vlak voor rust verkregen voorsprong was uiteraard prettig, maar zeker nog niet geruststellend ook al had Brederodes tot dan weinig in te brengen gehad. Bij Brederodes was er kennelijk nog de overtuiging dat er nog wat terug te doen was. Dat bleek al direct na de hervatting. Bij de eerste de beste aanval werd de bal naast ons doel geschoten. Maar daarna was het spelbeeld ongeveer gelijk aan dat voor de rust met een sterker Vriendenschaar. Tien minuten na rust nog wel een actie van Brederodes bij een vrije schop. De voor ons doel gebrachte bal leverde twee corners voor Brederodes op, maar ook niet meer dan dat.

DSC03529a.JPGRonan is zijn tegenstander te vlug af en trekt een sprint.

Veel Vriendenschaaraanvallen verliepen over rechts via Ronan. Die passeerde vaak zijn tegenstander alsof die er niet stond. Soms was er een behendige truc om de tegenstander in de luren te leggen. Vervolgens stoomde Ronan op tot bij de achterlijn. Zo Ronan niet zelf schoot, kwam er van zijn voet een lage voorzet tot in het doelgebied van Brederodes. Maar die was nogal eens erg hard, waardoor de bal door zijn mee opgelopen medespelers maar lastig onder controle was te brengen. En dus kwam Brederodes vaak nog goed weg. Tot na ongeveer een kwartier in de tweede helft. Vriendenschaar ging in de aanval, de bal kwam bij Jesper en die passte vervolgens zodanig op Jesse dat die de 2-0 kon binnenschieten. Daarmee was een geruststellende voorsprong verkregen, althans gezien de tegenstand van Brederodes.

Ons elftal bleef de aanval zoeken met diverse acties. Ronan zette weer eens aan voor een sprint in de zeventigste minuut. Hij schoot zelf, uit een moeilijke hoek, tegen de paal van het Brederodesdoel. Een minuut later een actie van Amine over de andere, linkerkant van het veld. Jesper ontving de bal maar was net niet meer instaat om doeltreffend af te drukken.

Met nog een kwartier te spelen sprintte Ronan weer eens weg van zijn tegenstander. En nu kwam zijn voorzet precies goed aan bij Jesper, die de bal onmiddellijk strak in het Brederodesdoel schoot: 3-0

DSC03547.JPG
In de slotfase tikt de keeper van Brederodes een kopbal van Jaffar over de lat tot corner.

Het was voor onze trainer Jordy het sein om maar eens flink te wisselen, want dat Brederodes nog wat terug zou doen was onvoorstelbaar. Marwan, Amine, Ferris en Karim verlieten tegelijk het strijdperk. Daan, Kevin, Jaffar en Dylan mochten vandaag het karwei afmaken. En dat gebeurde probleemloos, Vriendenschaar kreeg vijf minuten voor tijd nog een vrije schop nemen, maar de inzet van Vincent werd tot corner gekopt. Uitslag 3-0.

De wedstrijd werd goed geleid door de jonge scheidsrechter Brouwer uit Odijk. Er bestaat soms de vrees dat jonge scheidsrechters zich het middelpunt van de wedstrijd vinden en een wedstrijd stuk fluiten door voor alles en nog wat te fluiten en overmatig met kaarten te strooien. Dat was zeker in de wedstrijd Vriendenschaar - Brederodes niet het geval. Brouwer floot rustig en beheerst. Toch kregen  twee spelers van ons elftal in de tweede helft een gele prent voor niet zo ernstige, maar ook niet noodzakelijke overtredingen. In de eindfase van de competitie kan een stapeling van kaarten wel eens vervelende gevolgen hebben voor de opstelling van het elftal.

Na afloop van de wedstrijd werd Jesper van Engen uitgeroepen tot 'man of ther match'. Hij was bij alle Vriendenschaardoelpunten betrokken en scoorde zelf twee keer.