Voorveldselaan 4
3573PV
UTRECHT
tel. 030-2717091

Na een zeer spannende pot voetbal is ons elftal erin geslaagd om met een 1-3 winst de punten uit het vuur te slepen. Een verdiende overwinning waaraan veel strijd vooraf was gegaan.

Vriendenschaar begon in de volgende opstelling: John Verweij (doel), Kjell Kemseke, Mark Verrips, Dave van Dalum, Thom Souhuwat, Corsin Vogtländer, Zinho Neves, Vincent Zuurmond, Servanio Martina, Maurits Nijenhof, Amine Lakhal. Wissels waren Joost Setz (doel), Mitchel van Dalen, Marwan Salama, Anass Jijih, Lucas Beck. Michel Sprong was niet inzetbaar vanwege een liesblessure. Maar volgende week hoopt hij zijn rentree te kunnen maken. Abid el Idrissi was geschorst na het voorval vorige week bij Houten.

‘De wedstrijd begon een kwartier later dan gepland, dat wil zeggen om kwart over drie. Gezien het sombere weer werd het kunstlicht al vroeg ontstoken. Gelukkig bleef het droog, al blies een vrij kille wind over het veld en ook door de omstanders heen. Hercules - Vriendenschaar zou geen wedstrijd worden met  hogeschoolvoetbal, zelfs niet op amateurniveau. Beide ploegen waren er zich terdege van bewust dat er een keer gewonnen zou moeten worden gezien de plaats op de ranglijst. Er moeten weliswaar nog heel veel competitiewedstrijden worden gevoetbald, maar het voelt toch echt beter om al in een vroeg stadium van de onderste plaatsen verwijderd te blijven.

DSC05724.JPGAanval op het doel van Hercules met een kopbal van Dave van Dalum. Mark Verrips is mee opgerukt (nr.3).

Beide ploegen zaten al vanaf het beginsignaal vol strijdlust in de wedstrijd. En hoewel de spelers elkaar niet echt naar het leven stonden, waren er meteen toch al vrij veel botsingen tussen spelers van Hercules en Vriendenschaar. Scheidsrechter ter Velde, dezelfde als die enkele weken de wedstrijd Brederodes – Vriendenschaar had geleid, had daardoor zeker geen eenvoudige middag. Uiteindelijk was hij degene die spelsituaties beoordeelde en moest besluiten of Hercules dan wel Vriendenschaar bij een duel de overtreding maakte of dat er maar doorgespeeld moest worden. Dat leidde wel eens tot onbegrip bij de spelers. Het was in ieder geval geen middag voor de voetballers die graag pingelen en de bal bij zich wilden houden. Daar kreeg je deze middag eenvoudig de tijd niet voor. De spelonderbrekingen waren in ieder geval talloos.

Het spel golfde vanaf het beginsignaal op en neer. In de zevende minuut een mooi schot van Vincent op het doel van Hercules, dat tot corner werd verwerkt. De genomen hoekschop leverde vervolgens niks op. Vier minuten later werd Maurits Nijenhof bij een doorbraak neergelegd. Vincent nam opnieuw de vrije schop voor zijn rekening. Dit keer spatte de bal tegen de lat van het Herculesdoel.

DSC05736.JPG
Servanio probeert nog wat te doen met de van de lat teruggesprongen bal na een vrije schop van Vincent (links).

Een minuut later een schot van Thom Souhuwat dat gekeerd werd door de keeper van Hercules.
In de volgende minuten werd het doel van Vriendenschaar onder vuur genomen. Het leverde Hercules een hoekschop op, waarna de bal naast werd geschoten. John Verweij toonde zich een betrouwbare goalie en onderschepte diverse hoge voorzetten van Hercules.
Onze verdedigers, met name Dave van Dalum, maar ook Thom Souhuwat en Kjell Kemseke trokken mee op naar voren om onze aanval te ondersteunen.

DSC05752.JPGEen veel voorkomende spelonderbreking in deze wedstrijd. Spelers met elkaar in discussie. Van links naar rechts Zinho Neves (nr. 7), Kjell Kemseke (nr.2), Vincent Zuurmond (met aanvoerdersband), Amine Lakhal (nr.9) en Maurits Nijenhof (uiterst rechts).

Zinho Neves werd geconfronteerd met een gele kaart nadat hij protest had aangetekend voor de wijze waarop hij aangevallen was (of waarbij hij zelf aangevallen had). De vrije schop ging niet naar hem, maar naar Hercules.

DSC05758.JPGZinho ontvangt 'gelaten' de gele kaart. Achter hem Corsin.

In de 25e minuut brak ons elftal de score open. De verdediging van Hercules ging opzichtig in de fout bij het wegwerken van de bal. Maurits Nijenhof kon doorbreken en de bal vrij eenvoudig  van dichtbij in het Herculesdoel schieten: 0-1. Een opsteker.

Dan gebeurde er een hele tijd niet zoveel, althans wat kansen voor beide ploegen betreft. Wel ging het spel voortdurend heen en weer, maar de verdedigingen hielden de zaak overeind. Dan zitten we al in de laatste vijf minuten van de eerste helft. Maurits kreeg twee kansen om de score voor Vriendenschaar uit te bouwen. Bij de tweede kans werd hij omver gekegeld en kreeg zijn tegenstrever de gele kaart.

DSC05790.JPG
Spannend moment voor het Vriendenschaardoel met v.l.n.r. Corsin, John,Mark, Servanio, Zinho en Vincent.

Vlak voor rust kwamen er kansen voor Hercules op de gelijkmaker. Er hing een doelpunt van Hercules in de lucht. Eerst was er een aanval van de Utrechters waarbij de bal van dichtbij over het doel van Vriendenschaar werd geschoten. Maar bij de laatste aanval van Hercules voor de rust was het dan toch raak. De bal werd in ons doelgebied niet resoluut weggewerkt en bleef ‘hangen’. En toen kon Hercules gemakkelijk de gelijkmaker schoren (1-1). Met deze stand gingen beide ploegen rusten.

Meteen na rust bleken aan Vriendenschaarzijde twee wissels te zijn doorgevoerd. Anass Jijih was in het veld gekomen voor Amine Lakhal. Marwan Salama verving Zinho Neves. Na ongeveer vijf minuten spelen ging Thom Souhuwat, na weer eens onderuit te zijn gehaald, naar de kant om vervangen te worden door Lucas Beck.

DSC05761.JPG
Servanio komt in actie om de bal te onderscheppen.

De strijd uit de eerste helft ging onverminderd door met mogelijkheden zowel voor Hercules als Vriendenschaar, zonder dat er grote kansen werden gecreëerd. Na tien minuten spelen ging een schot van Hercules over ons doel. Twee minuten later stuitte Maurits bij een uitval op de keeper van Hercules. Na twintig minuten in de tweede helft werd besloten om Mark Verrips te wisselen voor Mitchel van Dalen.

Dan na ongeveer een half uur werd door Dave van Dalum van achteruit een verre passe verzonden naar onze voorhoede. De bal werd opgepikt door Anass Jijih. Nadat hij de bal onder controle had gebracht schoof hij deze door naar Servanio. Die slaagde erin om van dichtbij, met een geplaatst schot, de keeper van Hercules te passeren: 1-2. Gezien het wedstrijdverloop werd een mentale dreun aan Hercules uitgedeeld.

Vriendenschaar was in de slotfase duidelijk de betere ploeg. Er waren kansen voor Servanio, Vincent en Dave. De laatste schoot de bal uit een corner net naast. Een afstandsschot van Anass ging net over het doel van Hercules. Ten slotte was er vijf minuten voor het einde van de officiële tijd de bevrijdende treffer van Lucas Beck. Die pikte de bal vlak bij de achterlijn op en vervolgens passeerde hij met een strak, laag schot de keeper van Hercules voor de derde keer (1-3).

De scheidsrechter liet nog geruime tijd na de negentig minuten doorspelen. Tijdens de wedstrijd had hij diverse malen opzichtig op zijn horloge gekeken om aan te geven dat er bij ingooien en vrije schoppen niet getreuzeld mocht worden. In deze blessuretijd was Hercules echter niet meer bij machte om iets aan de stand te veranderen.

Met gevoel van opluchting en trots gingen spelers en trainers van ons elftal na afloop terug naar de kleedkamer. Alsof een loden last van de laatste weken van de schouders was gegleden. Felicitaties over een weer. In de harten van de door de wind verkilde Vriendenschaarsupporters gloeide eveneens een vuurtje.