85'

Mannen zondag, 1, 3e klasse Beslissing kampioens nacompetitie

21 mei 2017 14:00

Koene, J.J.

Vriendenschaar is door een verdiende 1-2 zege op Houten kampioen van de derde klasse, seizoen 2016-17, geworden. Ons elftal was het meest gedreven, zat bovenop de ploeg van Houten en liet zien wie het meeste aanspraak op de titel mocht maken. Toch kwam Houten halverwege de eerste helft op een angstwekkende 1-0 voorsprong. Maar ons elftal liet zich niet uit het veld slaan.

De beslissingswedstrijd vond plaats op het prachtige kunstgrasveld van JSV in Nieuwegein. De scheidsrechter werd gesecondeerd door twee neutrale grensrechters.

In de eerste tien minuten van de wedstrijd zat onze aanval de defensie van Houten zo op de huid dat die niet wist hoe ze het had. Als ons elftal in die fase een doelpunt had gescoord, of misschien zelfs twee, dan had Houten niet te klagen gehad. Uit enkele van die aanvallen verdiende Vriendenschaar corners, maar daar kwam weinig gevaar uit voort. Tekenend was de zevende minuut toen Joshua Cohen de bal afpakte van een verdediger. Er volgde een scherpe voorzet, maar onze andere aanvallers kwamen niet verder. Tot twee keer toe werd tegen de keeper van Houten aangeschoten. Een minuut later pikte Joram Misbeek de bal opnieuw van zijn tegenstander af. De bal kwam bij Lionel van Oorschot, maar die schoot over.

Na dit openingsoffensief van Vriendenschaar kwam Houten wat meer in zijn spel. Houten kwam uit enkele aanvallen bepaald dreigend over. Bij een van de aanvallen werd de bal over ons doel geschoten en dat was ook het geval bij een vrije trap van Houten.

In de 24e minuut passte Michael Soepnel op de vooruit stormende Martijn Wuite. Maar die werd vallend gestuit door de verdediging van Houten. Er onstond een welhaast 'klassieke' situatie voor Vriendenschaar. De aanval werd overgenomen door Houten. Houten profiteerde van de ruimte die werd gelaten en scoorde, tegen alle verhouding in, 0-1.

Nog een gevaarlijke aanval van Houten, maar nu kon de aanval door Vriendenschaar worden overgenomen. De bal kwam in de 33e minuut in het bezit van Servanio Martina. Je weet eigenlijk niet wat er dan gebeurt. Servanio leek de bal te verspelen, maakte echter een verassende draai en schoot de bal vervolgens snoeihard in het Houtendoel. De keeper deed nog een vertwijfelde poging om te bal tegen te houden, maar hij was te laat: 1-1.

Twee minuten later scoorde Houten opnieuw, maar nu zag de scheidsrechter een buitenspelsituatie.

Drie minuten later maakte een speler van Houten een zodanige overtreding op Farid Bouzbib, dat die langdurig op het veld een blessurebehandeling moest ondergaan. Farid kon even verder, maar moest vier minuten later nog eens worden behandeld. Niek Amelink, die bij deze wedstrijd voor alle zekerheid als invaller was meegenomen, liep zich al warm. Maar na behandeld te zijn buiten het veld, kon Farid toch weer verder.

Op slag van rust was de laatste aanval voor Houten. Er volgde een schot dat door Michael Soepnel tot corner verwerkt kon worden. Die corner leverde vervolgens geen verder gevaar op, zodat beide partijen bij een 1-1 stand konden gaan rusten.

In de tweede helft kwam Vriendenschaar ook beter uit de startblokken dan Houten. In de vijftigste minuut een mooie aanval van Vriendenschaar, maar de keeper van Houten kon de bal onderscheppen voordat Joshua gevaarlijk kon worden. Drie minuten later zette Bauke Bakker goed door bij een aanval, maar hij wam niet verder dan een corner. Nog eens drie minuten later moest Mark van Ingen reddend optreden bij een Houtenaanval. Weer drie minuten later leek Joshua in het strafschopgebied van Houten onderuit te worden gehaald, maar de scheidsrechter, die overigens prima leidde, wilde van geen overtreding weten.

In de 68e minuut werd een aanval van Vriendenschaar onschadelijk gemaakt, waarna Bauke Bakker bij de tegenaanval van Houten tegen een gele kaart aanliep.
Na een half uur spelen in de tweede helft werd er bij Houten gewisseld.

Op de keper beschouwd was er afgezien van de hiervoor beschreven momenten, eigenlijk weinig gebeurd. Het spel leek aan beide kanten te zijn stil gevallen. Het was ten slotte Vriendenschaar dat ging aanzetten voor een laatse offensief. Ons elftal kreeg na een aanval twee corners te nemen, maar die leverden in de 79e minuut niks op. Drie minuten later een mooie aanval van Vriendenschaar die stuk liep. In de 85e minuut ontstond er een scrimmage voor het Houtendoel. De bal kwam uit de 'kluts'en het was Joram Misbeek die de bal in het Houtendoel kegelde: 1-2.

Joram Misbeek zal uit deze ituatie de stand op1-2 voor Vriendenschaar brengen.

Ons elftal stond op de drempel van een dikverdiend kampioenschap. Maar het moest nog vijf minuten officiele speeltijd zien door te komen en dan nog de blessuretijd. Die duurde eveneens nog eens vijf minuten. Ons elftal haalde Houten echter uit de concentratie. De aanvoerder van Houten kreeg rood na een zware overtreding en een elleboog op Joshua Cohen. Niek Amelink en Mitchel van Dalen kwamen nog enkele minuten meespelen. Houten kreeg geen kans meer en moest zich na het laatste fluitsinaal neerleggen bij een 1-2 nederlaag.En daar viel niks op af te dingen.

Dolle taferelen hierna op het veld. De spelers vlogen in elkaars armen en die van trainer Harry Buur. Want voor Harry was het de eerste trofee als trainer en wat voor eentje: om in te lijsten. De KNVB was aanwezig om ons elftal te huldigen en de spelers te voorzien van een kampioensmedaille. De champagne werd ontkurkt. Iedereen feliciteerde iedereen.

In de kleedkamer werd het kampioensfeestje met gebrul en gezang voortgezet. En in de bus naar huis was het al niet anders. Bij thuiskomst stonden vele supporters bij het toegangshek de spelers op te wachten. De spelers vielen een collectief applaus ten deel. Daarna werd er in de kantine een paar uur doorgefeest en klonk een aantal keren het volop meegezongen clublied van Vriendenschaar. We nemen aan dat er voor het eerste elftal nog een vervolg komt.

Harrie en familie: Gefeliciteerd met dit prachtige resultaat!

Voor dit seizoen is de kroon op het werk gezet en kan het elftal gaan genieten van een welveriende vakantie. Je had er toch niet aan moeten denken dat ons elftal voor de derde keer zou moeten gaan deelnemen aan de nacompetitie.