Keeper Denzel stelt in blessuretijd gelijkspel veilig.

10 september 2016 14:45

Loos, W.

AFC-JO17-2  -  Vriendenschaar JO17-1  1-1

Schitterend sportcomplex in hartje Amsterdam. Echt een amateurclub waar je bij wilt horen en waar nog koffie in kop en schotel (€ 2,00) wordt geserveerd. Het heeft wel iets, zo’n vereniging met status, zeker wanneer na een klein ongelukje (botsing waardoor koffie en thee op de grond belandde) er direct een mannetje met emmer en dweil aan kwam lopen om het ongerief op te ruimen. Moesten wel koffie en thee (€ 1,80) opnieuw afrekenen.

Trainer Roger begon in dezelfde opstelling als vorige week en er ontspon zich een snel en bepaald aardig-om-te-zien voetbalduel. Uiterst behendige spelers in het rood-zwart. Stevige en hard werkende, in het blauw geklede voetballers uit Culemborg. Deze tegenstanders zijn allemaal eerstejaars JO-16 spelers die vorig jaar als team in de Eredivisie Jeugd uitkwamen. Volgend jaar spelen zij dan weer in de hoogste klasse van het jeugdvoetbal wanneer zij weer als compleet team doorstromen naar de afdeling waarin nu AFC JO17-1 speelt.

Pas na een kwartier een gevaarlijk moment in de wedstrijd. Een AFC-speler blijft op de grond liggen. Er wordt geroepen “Bal uit, bal uit”, waarop Gill van halverwege de helft van AFC de bal terug speelt op de AFC keeper. Die ziet echter dat de bal, buiten zijn bereik, via de lat inderdaad uit wordt gespeeld. Even lijkt AFC van slag waar Vrsch van profiteert. Via een snelle uitval over links brengt Sander de bal op, passt op Rick die ziet Berkay uitwijken naar rechts. Hij speelt de bal in op Berkay, de keeper komt tussen beide, kan de bal niet klemmen, Berkay frommelt de bal richting doel maar AFC kan met kunst en vliegwerk weg werken.

Maar AFC herpakt zich. Goed voetbal met een sterke middenveld bezetting. Vrsch wordt onder druk gezet maar Wouter en Daan in het centrum en de middenvelders kunnen regelmatig de aanvalsopbouw onderbreken. Vrsch kan in die fase maar moeilijk tot een fatsoenlijke aanval komen. Halverwege, door een kopbal uit een hoekschop, een kleine mogelijkheid. Dan, in een eigenlijk ongevaarlijk lijkende aanval, krijgt de nummer 16, een van de betere spelers in het team, de bal. Zijn gedachte om maar eens uit te halen leverde prompt de 1-0 voorsprong op. Laag over de grond, en Denzel keek er alleen maar naar, verdween de bal, precies langs de binnenkant paal in het doel.

Denzel stond even later ook aan de basis van de gelijkmaker. Hij onderschepte geweldig een aanval van AFC, zag Berkay naar rechts sprinten. Zijn verre uittrap was op maat. De uitlopende AFC-keeper rekende totaal niet op de wendbaarheid van Berkay. Hij omspeelde de keeper en schoof, uit een moeilijke hoek, de bal binnen, 1-1. Dat was zeven minuten voor de rust. In die periode kreeg Vrsch enkele uitgelezen kansen (Gill) om op voorsprong te komen maar . . . . gewoon met 1-1 aan de thee.

In de tweede helft wordt er niet enkel gevoetbald maar ook regelmatig gewisseld en we kunnen met een goed gevoel constateren dat daardoor het team er niet minder door ging spelen. Anders, AFC ging ook wisselen en zag dat Vrsch het initiatief overnam. Toch kwam ook AFC enkele malen gevaarlijk door. Halverwege deze helft werd onder meer een schitterende vrije trap, vanaf een gevaarlijke positie net buiten de 16,  door Denzel uit de benedenhoek gebokst. Even dachten we dat hij daarbij in aanraking met de paal was gekomen want hij bleef liggen. Maar verzorger Henk wist hem weer helemaal in vorm te krijgen.

Direct hierna een actie van Rick. Op snelheid (waar haaltie het vandaan) op weg naar het AFC-doel. Het schot komt binnenkant paal  terug in het veld waar Cornee de bal precies in de handen van de keeper schiet.

De laatste mogelijkheid, al vier minuten in blessuretijd, is voor AFC. DE spits worstelt zich door de verdediging, verschijnt alleen voor Denzel maar die voorkomt met een katachtige redding een doelpunt. Seconden later fluit de uitstekend leidende scheidsrechter voor het laatst. Een verdienstelijk gelijkspel waar beide kampen best wel tevreden over konden zijn.