87'
89'

5 maart 2017 14:00

Alhaddad, N.

In een bizarre wedstrijd qua scoreverloop heeft Vriendenschaar met 5-2 gewonnen van ONA '53. Doordat VVZA met 1-1 gelijk speelde, nam ons elftal de koppositie over. Belangrijker voor dit moment was dat ons elftal ook nog de titel van de tweede periode in de wacht sleepte.

Ons elftal had zich wel een andere wedstrijd tegen ONA '53 voorgesteld. Want wie verzint het om tegen deze ploeg binnen de kortst mogelijke tijd met 0-2 achter te staan.

Bij de toss koos de ploeg uit Wageningen om voor wind-mee te kiezen richting clubhuis. Dat had de ploeg goed gezien. Hoewel de 0-1 al na twee minuten niet uit windvoordeel voortkwam.
Maar onze anders zo betrouwbare doelman Mark van Ingen ging lelijk in de fout. Ver van zijn doel af staande wilde hij de bal vanaf de grond weer in het spel brengen. Hij schoot de bal echter tegen een ONA-speler op. En die kon de bal vaaf afstand in het verlaten Vriendenschaardoel mikken (0-1).Wie dacht dat ons elftal wakker geschrokken was, vergiste zich. Want in de zevende minuut kon een ONA-aanvaller doorbreken zonder dat hem al te veel in de weg werd gelegd (0-2).

Joshua Cohen in de eerste helft in een poging om de bakens te verzetten. Zijn inzet werd pas in de tweede helft beloond door twee doelpunten te scoren.

Vriendenschaar had nu de bijna onmogelijke taak te gaan aanvallen en achterin geen fouten meer te maken. Aanvallend lukte er vooralsnog niet zoveel mede door de hinderlijke wind. Daardoor was het niet zo gemakkelijk een vloeiende aanval op te zetten. In het doelgebied van ONA raakten we het spoor ook nog bijster, doordat ONA bijtijds een muur van verdedigers opstelde.

In de 28e minuut viel er een tussentijdse aanval van ONA te noteren, waardoor de 0-3 zo maar had kunnen ontstaan. Maar Mark kon de bal liggend onderscheppen.

Ook Servanio Martina werkte zich in de eerste helft al uit de naad om terug te komen in de wedstrijd.

In de 44e minuut kwam dan toch de aansluitingstreffer. Het was weer druk in het doelgebied van ONA. Nick van der Horst kreeg de bal op de rand van het strafschopgebied te pakken en prikte de bal langs de keeper van ONA.

De keeper van ONA heeft hier de situatie geklaard, maar is daarbij wel in botsing gekomen met Michael Soepnel.

In de tweede helft moest Vriendenschaar volop in de aanval gaan om de schade verder te repareren. En dat lukte wonderwel. Want door de treffer vlak voor rust, was er onrust in de ploeg van ONA geslopen, hoewel de ploeg de voorsprong fel bleef verdedigen.

In de 53e minuut een mooie aanval van Vriendenschaar die afgerond zou worden door Joshua Cohen en de gelijkmaker zou kunnen inhouden. Iedereen telde zijn kopbal van dichtbij op het ONA-doel. Maar tot verbijstering van het Vriendenschaarpubliek kopte Joshua toch nog naast.

In de 55e minuut een zware overtreding op Nick van der Horst. Geel voor ONA. Nick kon worden opgelapt. Een minuut later kon Servanio Martina de 2-2 van dichtbij laten aantekenen. In dezelfde minuut ontsnapte Vriendenschaar aan een nieuwe achterstand. Een doelrijpe kans voor ONA kon nog ternauwernood tot corner worden verwerkt.

Duel met Servanio Martina, die in de tweede helft de gelijkmaker zou scoren.

In de 59e minuut werd Joram Misbeek gewisseld. Bauke Bakker kwam in het veld en bleek een gouden wissel. Want nadat schoten van Vriendenschaar op lat en paal van het ONA-doel waren geeindigd, was het Bauke die uit een vloeiende aanval de 3-2 fabriceerde.

Bauke Bakker maakte zijn wissel waar; hij scoorde de 3-2 voor Vriendenschaar.

De vraag was nu of Vriendenschaar de voorsprong verder kon uitbouwen, want ten opzichte van concurrent Wasmeer moest een gunstiger uitslag worden verkregen in verband met het periodekampioenschap.

In de 73e minuut wisselde Harry Buur Lionel van Oorschot in voor Mitchel van Dalen.  ONA deed een tegenzet door in de 79e minuut een letterlijke zwaargewicht in het veld te brengen. ONA geloofde er toch nog in aan de gelijkmaker te kunnen komen. Zoals in de 81e minuut toen Vriendenschaar na een corner voor ONA de bal maar heel moeilijk uit het doelgebied kon wegwerken. Het gaf aan dat ondanks het veel betere Vriendenschaarspel de uitslag nog alle kanten uit kon..

Een moelijk moment voor het Vriendenschaardoel. ONA gaf niet op.

Het duurde tot de 87e minuut dat Vriendenschaar de overwinning echt veilig kon stellen. Bij een aanval speelde Michael Soepnel Joshua Cohen zodanig vrij dat deze de bal gemakkelijk in het ONA-doel kon schieten: 4-2.

Vriendenschaar was belust op meer. In de 89e minuut werd de marge op drie doelpunten bepaald door een vijfde treffer. Het was opnieuw Joshua die de bal in het doel van ONA  kon werken.

Een marge van drie doelpunten leek voldoende om de periodetitel voor de neus van Wasmeer weg te kapen. Het wachten was op de uitslag vanuit Rijswijk. De wedstrijd SCR-Wasmeer was een half uur later begonnen. Uiteindelijk bleek dat voor ons elftal een beperktere score had kunnen volstaan, want Wasmeer sneuvelde bij SCR door een 2-1 nederlaag te lijden. Doordat ook Eldenia verloor, had Vriendenschaar uiteindelijk zelfs genoeg gehad aan een gelijkspel tegen ONA. Maar dat weet je pas achteraf.

Wat rampzalig voor ons elftal begon, eindigde feestelijk. 1) gewonnen, 2) de koppositie veroverd, 3) periodekampioen. Ons elftal mag voor de derde keer in successie aan de nacompetitie deelnemen voor een plaats in de tweede klasse. Maar mooier is als de nacompetitie niet nodig zou zijn. Daarvoor moeten we nog eventjes doorvoetballen. In ieder geval de felicitaties voor Harry Buur en zijn mannen die na de 0-2 achterstand het koppie niet lieten hangen.

14.00   Saestum  -  Zeist  1-3
 14.00  HDS  -  APWC  1-2
 14.00  Vriendenschaar    -  ONA '53  5-2
 14.00  VVZA  -  Sporting '70   1-1
 14.00  Roda '46  -  Eldenia  3-0
 14.30  SCR  -   Wasmeer  2-1
 14.30  FC Jeugd  -   Houten  2-6