45'
51'
75'

26 januari 2016 19:00

“Pa, ik kom je tegen vijf uur ophalen ….” De aankondiging van de trainer van Vrsch C1 dat er een (oefen)wedstrijd gespeeld gaat worden en ik mee mag. Tevens een garantie dat er ook een wedstrijdverslagje van gemaakt wordt.

Vertrek 17h15 vanuit de kantine waar Cor van Schaik al bezig is om alles klaar te zetten voor de trainingen op dinsdagavond. Dan in colonne de file in richting het trainingscomplex van FC Utrecht: Sportpark Zoudenbalch waar om 19h00 uur de aftrap staat gepland.

Het is nog wel droog maar er staat een behoorlijke bak wind. Voor de spelers een bijkomend probleem tijdens het voetballen, het lijkt een draaiwind. Voor de redelijk veel aanwezige toeschouwers een groter probleem. Want waar kun je nu het beste gaan staan langs zo’n open veld. We hebben een plek gevonden bij de dug-outs en onder een daar gebouwde commentaar-positie. Staan we ook nog droog als het mocht gaan regenen.

Na het beginsignaal al direct een aandringend FCU dat, gebruik makend van toch het windvoordeel de Vrsch achterhoede onder druk zet. Toch kunnen we het eerste gevaarlijke moment op een doelkans op naam schrijven van Vrsch-aanvaller Nawfal. Knap weet hij zich te ontdoen van zijn directe verdediger, gaat op de goal van FCU af maar ziet zijn schot, mede door de wind net naast het doel gaan. FCU krijgt de eerste opgelegde kans zo’n zes minuten later. De aanval wordt op links opgezet. Fraai wordt de bal ‘over de hele’ naar rechts geschoten waar de geheel vrijstaande rechterspits kans ziet de bal voorlangs het doel van Lukas te schieten.

Na ruim een kwartier spelen is laconiek uitverdedigen door de FCU keeper de aanleiding tot een doelpunt. Door positief agressief hierbij te storen komt Vrsch in balbezit, wordt Gill aangespeeld en waar de keeper geheel uit positie is schuift hij de bal keurig binnen, 0-1. Leuke opsteker en een fantastisch leermoment voor de FCU keeper. Wees nooit te overmoedig in je handelen. .

Binnen de minuut lijkt FCU gelijk te gaan maken. Na een snelle en uitstekend uitgevoerde aanval van FCU komt de spits alleen op Lukas af. Zijn schot wordt geweldig gepareerd en ook zijn tweede inzet wordt met een prachtige reflex door Lukas tot hoekschop verwerkt.
Minuten later een steekbal naar rechts op Desley die met een heerlijke rush op het FCU doel afgaat maar jammer genoeg rakelings naast schiet. Op precies een half uur een flankschot vanaf links waar Lukas zich compleet op verkijkt. Geen voorzet, geen schot maar ondanks een tipje van zijn vingers verdwijnt de bal toch in het doel, 1-1.

Maar de koek is nog niet op. Op slag van rust wordt uit een vrije trap voor Vrsch de bal in de 16 geplaatst. Gill gooit dat grote lijf er in, raakt de bal, met zijn rug naar de goal -een omhaal dus-, kijkt daarna direct achterom en ziet nog net een paar vertwijfeld graaiende handen van de FCU keeper richting bovenhoek maar . . . te laat. Vrsch gaat rusten met een 1-2 voorsprong.

Wat we hebben gezien is een agressief spelend Vrsch, vroeg storend en daarbij de tegenstander weinig kans biedend om tot een rustige opbouw van een aanval te komen. Wat zien we in de tweede helft. Hetzelfde spelbeeld. Wat al na zes minuten resultaat oplevert. Een uitverdedigend FCU wordt vroeg gestoord. Vrsch verovert de bal, brengt Nawfal in het centrum van de aanval in stelling die daarna beheerst de FCU keeper passeert, 1-3.

Een kwartier voor tijd komt FCU nog wel op 2-3 door goed te profiteren van een te korte terugspeelbal op Lukas en kan Lukas zich even later nog onderscheiden door een uitstekende redding op een doorgebroken FCU aanvaller door met een geweldige reflex een zekere gelijkmaker van FCU te voorkomen.

Conclusie: een uiterst nuttige overwinning voor Vrsch dat een gretige indruk achterliet en ook conditioneel liet zien dat het daaraan zeker niet te kort komt. Alleen zo spelend kan het elftal met een zeker vertrouwen het vervolg van de competitie tegemoet zien.