Harry Buur (schot)
47'

Mannen Zondag standaard 1, 3e klasse D

8 november 2009 14:30

Vriendenschaar heeft op Sprokkelenburg bij Fair Play een 3-3 gelijkspel afgedwongen. Dit gelijke spel, na een zeer spectaculaire wedstrijd, voelde als een overwinning. Meermalen kroop Vriendenschaar tegen het betere Fair Play door het oog van de naald. Het is aan het enorme keeperswerk van Vincent Rinck te danken dat we met een punt op zak de wedstrijd konden besluiten. Tegelijk zouden we al onze veldspelers daarmee te kort doen, want het hele elftal heeft gevochten als een leeuw. En onze aanval was erg doeltreffend, afgemeten aan het aantal reële kansen.

Bij de toss.

De vele toeschouwers die naar de wedstrijd waren gekomen, hebben bij prachtige weersomstandigheden een onvergetelijke wedstrijd gezien. Ons elftal leek na een 2-0 achterstand ten dode opgeschreven, maar herrees uit de as. En bij het rustsignaal stond het zelfs 2-3. De aanhang van Fair Play was er even stil van.

Fair Play zette vanaf de eerste minuut heel veel druk en ons elftal oogde nerveus. De bal werd bij aanvallen weliswaar onderschept, maar vervolgens weer snel ingeleverd. En daardoor kon Fair Play de ene na de andere aanval opzetten. Keeper Vincent Rinck stond meteen goed en liet zien dat hij vandaag een voortreffelijke sluitpost was. Maar na vijftien minuten was hij toch machteloos, toen in onze defensie de bal verspeeld werd en Fair Play een gemakkelijke kans kreeg om de score te openen: 1-0.

Voor Vriendenschaar was het hierna pompen of verzuipen. Een aantal keren kropen we door het oog van de naald en ging de bal rakelings naast. En anders was de bal een prooi voor Vincent die de ene inzet na de andere uit zijn doel ranselde. Het was een kwestie van tijd, zo leek het, dat Fair Play weer zou doelpunten. En dat was na een half uur spelen ook het geval. Een prachtige actie van Fair Playspeler Pinas, die ook het eerste doelpunt op z'n naam had gebracht, en Vincent was opnieuw kansloos: 2-0.

Op de achtergrond verricht Vincent een van zijn vele reddingen.

Er leek zich een gruwelijk scenario te ontrollen ingedachtig de afstraffing die we vorig seizoen kregen, toen nog op de Westersingel. Maar ineens kantelde de wedstrijd. Vriendenschaar kreeg in de 31e minuut een vrije schop toegewezen. Harry Buur zette zich achter de bal en zijn lage inzet trof de paal.

Deze vrije trap van Harry Buur zal de ommekeer in de wedstrijd betekenen.

De terugketsende bal kwam voor de voeten van Tim Copper die heel beheerst de bal in het doel deponeerde: 2-1. Het was het moment waarop ons elftal zijn nervositeit van zich afschudde.

Desalniettemin hielden enkele reddingen van Vincent ons elftal nog op de been en kwam ook de lat een keer te hulp. Harry Buur brak een keer uit, maar werd in kansrijke positie wegens buitenspel teruggefloten. Even later mocht Vriendenschaar op enkele meters van de cornervlag een ingooi nemen. Brian Kosterman maakte de bal even met z'n shirt droog en gooide vervolgens ver in. De bal bereikte Tim Copper en zijn schot liet de keeper van Fair Play ten tweede male kansloos: 2-2.

Tim Copper maakt de 2-2 gelijkmaker.

Vlak voor rust kwam Vriendenschaar nog eenmaal door. Jerrol Suitela bracht de bal in het doelgebied en daar was Harry Buur die als een duveltje uit een doosje de bal achter de verblufte keeper schoot: 2-3. Feestelijk onthaal voor Harry. De Vriendenschaaraanhang kon zijn ogen eigenlijk niet geloven. Maar dat is voetbal: de bal kan raar rollen.

Fair Play kwam in  de tweede helft met een nieuwe keeper. De keeper van de eerste helft, die vanaf het begin niet zo'n sterke indruk maakte, was - mogelijk gedemoraliseerd door het doelpuntenverloop - in de kleedkamer achter gelaten. Zijn vervanger was qua formaat een soort Jeroen Heisen. Hij werd in de tweede helft echter nauwelijks op de proef gesteld.

Want ook in de tweede helft was het aanvankelijk Fair Play dat weer de dienst uitmaakte. De tweede helft was nauwelijks een minuut oud of de bal ging bij Vriendenschaar net naast. Een minuut later was de aanval van Fair Play niet te houden en werd Vincent door een boogballetje van Nik van der Horst kansloos gelaten: 3-3.

Het zag er met nog een bijna volledige tweede helft somber voor onze ploeg uit. Maar ons elftal knakte niet. Ons middenveld en onze achterhoede kregen toch meer greep op de tegenstander. En als Fair Play desalniettemin niet in te tomen was, bleek Vincent met fraaie reddingen onpasseerbaar.

Na twintig minuten spelen werd Tim Copper naar de kant gehaald en kwam Zinho Neves in het veld met het doel het spelbeeld te wijzigen. Dat werd daarna echter nog steeds beheerst door Fair Play. Pas na een half uur spelen was er een schot van Freek Vermeulen dat naast ging.

Brian Kosterman en met hem het hele elftal werkte als een paard om de 3-3 stand in de tweede helft overeind te houden.

Even later kreeg Harry Buur kramp. Geprobeerd werd hem op te lappen, maar hij moest zich na blessurebehandeling toch een minuutje later laten vervangen door Domingus Souhuwat.

In het laatste kwartier zette Fair Play nog aan voor een slotoffensief. Er waren diverse hachelijke momenten voor het Vriendenschaardoel. Maar zo langzamerhand was er bij Fair Play ook het beste van  het spel af en heerste er ongeloof over de zoveelste redding van Vincent. Masora Souhuwat kwam nog in het veld voor Tiemen van der Heiden.

De 3-3 bleef op het scorebord staan en hoewel Fair Play mogelijk aanspraak zou kunnen maken op nog een doelpunt, zou dat wel heel erg onbillijk zijn geweest voor ons eigen elftal, dat niet meer kopje onder wenste te gaan. Het slotsignaal van de scheidsrechter kwam. Opgelucht en tegelijk als morele winnaar ging ons elftal met 3-3 naar de kleedkamer.

Ruud Veldhuizen verzorgde een fotoreportage van de wedstrijd.