Mannen, 1, Groep 1 116

31 augustus 2013 17:00

Dijk, J.R. van

Eerste elftal lijdt extreem zware nederlaag tegen Geinoord: 9-2

Vincent Rinck, voor het eerst weer op het Vriendenschaardoel, zal zich een ander heroptreden voorgesteld hebben. Liefst negen ballen gingen langs hem heen, Schuld aan deze treffers had hij geenszins; hij werd inde tweede helft het slachtoffer van desorganisatie in de eigen achterhoede, nadat ons elftal met tien man was komen te staan.

Het zag er helemaal niet uit dat de wedstrijd in deze monsterscore zou eindigen. Maar een aantal scheidsrechterlijke beslissingen en niet daadkrachtig verdedigen deden ons elftal de das om.

Vriendenschaar startte in de volgende opstelling: doel Vincent Rinck. Achter Matthijs Zuurmond, Niek Amelink, Martijn Wuite en Sander Verbeek. Midden Farid Bouzbib, Bas van Overbeek en Niels Bosch. Voor Karim el Ghoulbzouri, Pascal Rinck en Tibor Veldhuizen.

Het begon helemaal niet zoverkeerd voor ons elftal. In de eerste twintig minuten hadden beide ploegen overigens moeite om het spel te maken en legden ze allebei maar matig voetbal op de mat.

Na ruim vijfentwintig minuten spelen ging Pascal Rinck bij de scheidsrechter op de bon. Pascal trapte de bal onnodig weg nadat de scheidsrechter had afgefloten wegens buitenspel. Pascal maakte zijn fout goed door in de dertigste minuut, bij een uitbraak door de Geinoordverdediging, beheerst 0-1 te scoren. Geinoord had zich tot dan wel wat meer op de Vriendenschaarhelft  bevonden, maar maakte op dat moment niet de indruk een vuist te kunnen maken.

Echter in de 38e minuut werd er op rechts, gezien vanuit de Geinoordaanval, bij ons nogal slap verdedigd en kon de Geinoordaanval ongehinderd doorstomen om de 1-1 te maken.

Drie minuten later zal Vriendenschaar vanuit de verdediging de bal opbrengen, maar de scheidsrechter fluit af wegens kennelijk gepraat door Vriendenschaarspelers. Geinoord krijgt daardoor een vrije schop toegewezen. De bal wordt in de doelmond van Vriendenschaar gebracht, waarna de Geinoordspits vrijwel ongehinderd kan inkoppen: 2-1. Dat wordt ook de ruststand.

De tweede helft is nog slechts enkele minuten oud als Matthijs Zuurmond een sliding inzet. De scheidsrechter ‘beloont’ – veel te zwaar vanuit Culemborgs standpunt – de overtreding met rood en Vriendenschaar kan met tien man verder.

Ons elftal is hierdoor kennelijk zo van zijn stuk gebracht dat de Geinoordaanval geen enkele moeite heeft om 3-1 te scoren (50e  minuut), 4-1 (53e minuut) en 5-1 (59e minuut). Tussen de laatste twee doelpunten in verricht Vincent een tijgerachtige redding als een boogbal over zijn hoofd in het doel dreigt te belanden. Maar Vincent tikt de bal nog net over de lat.

Bas van Overbeek laat zich vervangen door Sylvano Martina en vervolgens geeft Pascal de stand een draaglijker aanzien door, na goed doorzetten, 5-2 te laten aantekenen (68e minuut).

In het laatste kwartier wordt onze verdediging aan alle kanten voorbij gelopen. Er wordt ook niet gedecideerd ingegrepen. Letterlijk struikelend over de eigen benen geven we Geinoord vrije doortocht: 6-2 (74e minuut),7-2 (84e minuut), 8-2 (87e minuut) en 9-2 (90e minuut).

Een toch wel pijnlijke nederlaag waaruit de nodige lering getrokken zal moeten worden voor de competitiestart volgende week.  Want deze grote  nederlaag zat ‘m niet alleen in de numerieke minderheid. Een gezegde luidt dat na een slechte generale repetitie vaak een goede uitvoering volgt. Laten we het hopen.

De derde en laatste bekerronde in de poule had thrillerachtige allure, al zal ons elftal dat niet hebben meegekregen.  Zoals we in onze voorbeschouwing schreven stond IJFC met één been in de volgende ronde door een aanzienlijk beter doelsaldo (+3), dan JSV (0) en Geinoord (0). Maar eerder op deze zaterdagmiddag werd IJFC met 5-1 weggetikt door JSV. Nu stond JSV door een beter doelsaldo vermoedelijk  in de volgende ronde. Alleen als Geinoord een nog grotere uitslag tegen Vriendenschaar zou maken, zou Geinoord poulewinnaar kunnen worden. Daar zag het in de eerste helft helmaal niet naar uit. Pas toen Geinoord met 5-1 voorstond was Geinoord een ronde verder. Het doelsaldo was nu gelijk aan dat van JSV, maar Geinoord had meer doelpunten gescoord.
Op het moment dat Pascal de tweede Vriendenschaartreffer voor zijn rekening nam, was JSV weer spekkoper. Echter daarna was bij Geinoord het scoreverloop zodanig dat deze ploeg alsnog aan het langste eind trok en de volgende bekerronde bereikte.