70'
71'

13 augustus 2013 20:30

Tim de Gast

Het eerste elftal heeft dinsdagavond in een aardig duel MVV ’58 uit Meteren met 3-1 verslagen. De overwinning was over de gehele wedstrijd genomen verdiend vanwege het vertoonde spel. Toch past bij de overwinning wel een kanttekening.

Vriendenschaar speelde in de eerste helft in de volgende opstelling: Rody Honingh (doel) en dan Tim Copper, sander Verbeek, Niek Amelink, Matthijs Zuurmond, Bas van Overbeek, Matthijs Wuite, Niels Bosch, Tibor Veldhuizen, Pascal Rinkck enFarid Bouzbib.

In de twee helft kwamen in het veld Valentijn Nijenhof voor Tibor Veldhuizen, Tim van Zanten voor Farid Bouzbib, Bruce Verbeek voor Matthijs Zuurmond en Sylvana Martino voor Bas van Overbeek.

Het was een aangename verrassing om Bas van Overbeek, na een lange periode van blessureleed, weer eens in het eerste elftal te zien optreden.

De argeloze bezoeker aan dit avondtreffen keek allicht even tegen het verkeerde team aan. MVV ’58 heeft dezelfde clubkleuren als Vriendenschaar en speelt dan ook in een bijna gelijk blauwzwart tenue. Maar als uit spelende vereniging speel je normaliter in afwijkend uitshirts. Maar het zal wel de afspraak zijn geweest. Want Vriendenschaar speelde dit keer in roodzwarte uitshirts en MVV in het eigen thuis tenue.

Het blauwzwarte MVV was helemaal niet van plan om als een soort sparringpartner van Vriendenschaar te dienen. De ploeg uit Meteren vloog er meteen vanaf de aftrap in, zette onze defensie onder druk en loste enkele schoten op doel die of gestopt werden door Rody of net naast vlogen. De eerste tien minuten speelde ons elftal te afwachtend en er kwamen geen combinaties uit de voeten, omdat MVV de ballen meteen onderschepte.

Pas na en kwartier speeltijd ontworstelde ons elftal zich aan de druk van MVV en kwamen er ook kansen uit aanvallen, enkele corners en vrije schoppen. In de 31e en 32e minuut schoot Pascal Rinck twee keer net naast.

Twee, drie minuten voor de rust kwam Vriendenschaar op voorsprong. Eerst was  er een pegel op het doel van MVV, waarbij de keeper fraai redde en de bal over het doel tilde ten koste van een corner. Uit deze corner kwam een snelle aanval voort die door Pascal Rinck netjes werd afgerond (1-0).

MVV was niet van plan zich al gewonnen te geven. Direct na rust zette MVV druk en begon ons elftal weer te afwachtend. Een aanval van MVV leidde een strafschop in. De unieke kans op 1-1 werd door MVV om zeep geholpen. Ook hierna kwam Vriendenschaar geleidelijk aan beter in het spel.  Een door Niek Amelink genomen vrije trap in de twintigste minuut ging maar net naast.

MVV kwam ondanks het op dat moment wat betere spel van Vriendenschaar op 1-1. Bij een uitbraak van MVV in de 25e minuut stond onze defensie te veel ruimte toe. De spits van MVV liet hierna Rody met een fraaie lob kansloos. Lang zou MVV niet van de gelijkmaker genieten. Want vrijwel direct na de aftrap was er een mooie aanval van Vriendenschaar die Pascal Rinck afrondde zoals het hoorde: 2-1.

Tien minuten voor het eindsignaal gooide ons elftal de wedstrijd door een derde treffer op slot . Na een vlotte combinatie vanaf Niek Amelink en via Pascal Rinck scoorde Valetijn Nijenhof de 3-1.

De kanttekening die gemaakt moet worden is dat Vriendenschaar zich in de eerste fase van de wedstrijd en ook direct na rust er meteen geconcentreerd moet manifesteren. De tegenstander kletst er onmiddellijk op. Als je even niet oplet, word je meteen op achterstand gezet. En waar in een voetbal gemiddeld maar weinig doelpunten worden gescoord, kan een vroege tegengoal je aardig opbreken.