42'

Mannen Zondag standaard, 1, 4e klasse F

9 april 2012 14:00

Jensch, J.C.

Vriendenschaar heeft bij Baarn een 3-0 nederlaag geleden. De overwinning van Baarn, die al in de eerste helft gestalte kreeg, was zonder meer verdiend te noemen. Toch pakten alle drie de doelpunten van Baarn uiterst ongelukkig voor ons elftal uit, te meer daar we er zelf de hand in hadden.

Even een aantal voorafjes:

In tegenstelling tot in het programma stond vermeld, was toparbiter Roelof Luinge  de scheidsrechter bij dit belangrijke treffen. De oorspronkelijk aangewezen referee had zich zaterdag bij een andere wedstrijd geblesseerd. En Roelof Luinge is dan niet te beroerd om, zij het als invaller, zelfs in de allerlaagste klasse een wedstrijd te leiden. Bovendien stond er dit keer wel wat op het spel: het leiderschap in de vierde klasse F. Luinge floot, zoals te verwachten, een prima wedstrijd. Eenmaal schalde zijn stem luidkeels over het veld toen hij de grensrechter van Baarn terecht wees. Die stond al en ten onrechte te vlaggen voor buitenspel van Vriendenschaar. 'Je moet op de bal letten, man'  riep  Luinge voor iedereen hoorbaar.. Evenmin wilde hij een kwartier voor tijd niets weten van de roep om een strafschop voor Vriendenschaar, nadat Karim el Ghoulbzouri en de keeper van Baarn hard op elkaar waren ingegaan bij een duel om de bal. De keeper van Baarn zou onjuist op Karim  zijn ingesprongen. Maar Luinge zag er geen strafschop in. Beide spelers moesten, na met elkaar in botsing zijn gekomen, wel worden opgelapt.

Scheidsrechter Luinge temidden van de aanvoerders en de grensrechters. Links Marcel van Daalen en Niek Amelink.

Zeer tot het ongenoegen van het bestuur van de voetbalafdeling van Baarn werd de wedstrijd afgewikkeld op het overigens uitstekend bespeelbare kunstgras bijveld van Baarn. Het hoofdveld was in beslag genomen door de handbalafdeling van Baarn, die traditiegetrouw een handbaltoernooi op tweede paasdag organiseert. Die wilde niet wijken voor het belangrijke voetbalduel Baarn - Vriendenschaar.

Jammer genoeg regende het de hele tijd, wat het verblijf op het veld er niet prettiger op maakte. De Vriendenschaaraanhang zal er meer last van  hebben gehad dan de aanhang van Baarn. Die onderkende het belang van de wedstrijd door bij de opkomst van de elftallen Bengaals vuur te onsteken, waardoor er  binnen de kortst mogelijke tijd  een zware mist boven het veld hing. Gelukkig was die na de toss opgelost.

De doelman van Baarn lost bijna op in de rook van het vuurwerk.

De eerste vijf minuten van de wedstrijd waren al meteen spectaculair. Karim el Ghoulbzouri schoot in de eerste de beste Vriendenschaaraanval net naast. Ook bij een vrije schop van Baarn ging de bal net naast. Vervolgens kopte Vriendenschaar de bal op de lat van Baarn. De terug springende bal leverde vervolgens niks op.
In de vijfde minuut mocht Baarn een hoekschop nemen. De bal werd laag voorgezet. Er volgde een scrimmage voor het Vriendenschaardoel. Sander van Overbeek gaf de bal een laatste tikkie, waardoor de bal in het eigen doel verdween.

Na deze 1-0 bleef Baarn ons elftal onder druk zetten. Baarn had een behoorlijk overwicht getuige het grote aantal corners, mogelijk zo'n stuk of tien, afgewisseld door een aantal vrije schoppen. Vriendenschaar kreeg zelf één corner te nemen die eindigde met een schot van Niek Amelink over het doel van Baarn.

Luchtduel met Cor Prein en Terrence Stolp. Niek Amelink ziet toe.

Het bleef lang 1-0 voor Baarn en daardoor bleef Vriendenschaar in de wedstrijd. Tot onze keeper Roy Roodenburg in de veertigste minuut lelijk in de fout ging. Bij het in het spel brengen van de bal werd hij onder druk gezet van een Baarnaanvaller. Roy omspeelde de aanvaller nog en schoot de bal vervolgens het veld in. Maar die kwam bij een andere Baarnaanvaller terecht en die schoot de bal beheerst met een boog in het verlaten Vriendenschaardoel: 2-0.

Een minuut later was het bijna 3-0 voor Baarn, maar het schot op doel ging net naast. Weer een minuut later stond het toch 3-0. Het doelpunt was bijna identiek aan het eerste. Weer werd een corner door Baarn genomen. Er ontstond opnieuw een scrimmage voor het Vriendenschaardoel en nu was het Sander Verbeek die de bal het laatst aanraakte, onbereikbaar voor Roy  die al min of meer geslagen op de grond lag.

Deze 3-0 werd ook de ruststand.

Het pleit voor ons elftal dat het in de tweede helft niet wenste te berusten in deze achterstsnd. Boaz Souhwat en Tibor Veldhuizen hadden op de vleugel van plaats gewisseld. Vriendenschaar speelde meer op de aanval, wat natuurlijk risico's in zich hield. Af en toe kreeg Baarn daardoor een kans, maar het leidde niet tot het verder opvoeren van de voorsprong.

Een spelsituatie een paar minuten na de hervatting had de ommekeer voor Vriendenschaar kunnen betekenen. De bal werd bij een aanval herhaalde malen in de doelmond van Baarn gekopt, maar even zoveel keer werd de bal uit het doel gekopt.

Actie  van Tibor Veldhuizen, op de huid gezeten door een speler van Baarn.

Vriendenschaar bleef hierna vechten voor een beter resultaat, maar naarmate de wedstrijd vorderde werd steeds meer duidelijk dat de wedstrijd in een nederlaag zou gaan eindigen. En dat was uiteindelijk ook het geval.

Karin el Ghoulbzouri en de Baarnkeeper hebben verzorging nodig na een botsing in de tweede helft. Luinge zag er geen penalty in voor Vriendenschaar.

De spelers van Baarn gingen na het laatste fluitsignaal juichend van het veld. De voorsprong in punten op Vriendenschaar was uitgebouwd naar vijf. Dat ook de titel voor de tweede periode in beslag was genomen, was mooi meegenomen.

Is hier nu sprake van een 'Vorentscheidung', zoals men in Duitsland placht te zeggen?Misschien. Maar met nog vier wedstrijden te gaan is er nog van alles mogelijk. Wie het laatste lacht.... Vul zelf maar in. Volgende week staat Zeist - Baarn op het programma. Laat Zeist, toch al periodekampioen en kansloos voor de titel,  deze wedstrijd 'lopen' of wordt Baarn toch nog een loer gedraaid? Uiteraard mogen we zelf geen punten meer laten liggen.