Tweede elftal seizoen 1938/1939 (Foto van de week) - C.V.V. Vriendenschaar

Tweede elftal seizoen 1938/1939 (Foto van de week)

24 januari 2023 11:15

HJ

We beschikken nog over het jaarverslag van onze vereniging over het seizoen 1938/39. Wie wat bewaart, heeft wat... al is het uit de oude doos.
Daardoor kunnen we zo'n 85 jaar later toch nog enige wetenswaardigheden over dit tweede elftal vermelden.

Het tweede elftal van Vriendenschaar speelde in de reserve tweede klasse van de KNVB. Al jaren speelde het tweede elftal een prominente rol in de competities voor reserve-elftallen. Zo ook in het seizoen 1938/39. Het eindigde op de tweede plaats in de competitie. Kampioen werd Blauw Wit 3 uit Amsterdam, overigens met royaal verschil. Maar Blauw Wit 3 kon reglementair niet deelnemen aan de promotiecompetitie voor een plaats in de reserve eerste klasse. Want daarin speelde al Blauw Wit 2. Daarom ging het recht om promotiewedstrijden te spelen over naar Vriendenschaar 2.

In de promotiecompetitie moest Vriendenschaar 2 spelen DWS 2 uit Amsterdam, De Kennemers 2 uit Beverwijk  en EDO 2 uit Haarlem. DWS 2 won deze promotiecompetitie  bestaande uit zes wedstrijden glansrijk. Vriendenschaar 2 won één wedstrijd, speelde er één gelijk en verloor er vier. Een complicatie voor het tweede elftal was dat het eerste elftal in dat seizoen verwikkeld was in een promotie-degradatiecompetitie. Het dreigde te degraderen naar de derde klasse, maar wist zich op het nippertje te handhaven in de tweede klasse. Maar voor deze promotie-degradatiecompetitie moesten spelers uit het tweede elftal als reservespelers afgestaan worden voor het eerste. 

Kees van Lint is de meest prominente speler in dit tweede elftal. Op de foto is hij al veertig jaar oud en eigenlijk nog speler van het eerste elftal. Maar Kees wist op deze leeftijd nog van geen ophouden. En hij speelde in elk elftal waarvoor de elftalcommissie, belast met de opstellingen, hem ervoor uitnodigde. De foto is in ieder geval niet ten tijde van de promotie-degradatiecompetitie van het eerste elftal gemaakt, want toen speelde Kees juist daarin een doorslaggevende rol. En dus kan de foto evenmin gemaakt zijn tijdens de promotiecompetitie van het tweede elftal die gelijktijdig plaatsvond. De foto is van een ander tijdstip.

Doelman Henk van Beest speelde in die jaren ook geregeld in het eerste elftal, hoewel Teunis Vink toen nog meestal de keeper van het eerste elftal was.

Kees Gerbrands was nog een opkomende 'ster'. Later was hij vaste speler van het eerste elftal. Hij maakte in 1944 deel uit van het eerste elftal dat kon promoveren naar de eerste klasse, hetgeen echter niet gelukte na beslissingswedstrijden tegen DOS uit Utrecht.   

Bron: HJ
Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!