Eerste elftal in 1983 met 5-2 ten onder tegen Fortitudo

14 december 2021 20:00

HJ

Nietsvermoedend haalden we deze foto uit het archief. Foto van het eerste elftal dat op 4 september 1983 een bekerwedstrijd zou spelen tegen Fortitudo.

We hadden zelf geen herinnering meer aan deze wedstrijd. Wellicht hadden we die verdrongen. Want ons eerste elftal had op 4 september 1983 zijn dag niet. Het verloor de bekerwedstrijd tegen Fortitudo, op Sprokkelenburg met 5-2, na zelfs met 5-0 te hebben achter gestaan.

Fortitudo speelde in de periode 1979-84 overigens in de tweede klasse, Vriendenschaar vierde klasse, na zelfs een aantal jaren eerder tot afdelingsvoetbal te zijn veroordeeld. Dat ons elftal de bekerwedstrijd verloor was dus niet geheel vreemd. Maar ja, het was wel een stadsderby en dan weet je het vooraf maar nooit.

Uit ons clubblad Blauw Zwart van september 1983 lezen we dat onze achterhoede een onzekere indruk maakte en dat ‘op links’ een gat was dat niet door de voorhoede en de middenlinie werd opgevuld. En in de voorhoede werd Huub van Oorschot zo slecht aangespeeld dat hij er een beetje verloren bij liep. Fortitudo stond al vroeg op een 2-0 voorsprong dank zij de kwaliteit van de voorhoede van de Sprokkelenburgers. René Romijn kreeg de kans om Vriendenschaar terug te laten komen in de wedstrijd. Maar de toegewezen penalty schoot hij tegen de onderkant van de paal.
Robbie van Veen liet vervolgens zijn tegenstander lopen. Er volgde een strakke voorzet die Jackie van Schie, toen voor Forti spelend, vallend inkopte. Dat was 3-0 en dat werd ook de ruststand.

Na de rust voerde Fortitudo de voorsprong op tot 5-0 en een debacle dreigde voor ons eerste elftal. Zeker toen Fortitudo ook nog een penalty mocht nemen. Maar de strafschop werd gekeerd door onze goed keepende Kees Zijlstra.  Een goede combinatie tussen Frank Terbeek en Ronald van Overbeek werd door de laatste prima afgewerkt, waardoor de hatelijke nul van het scorebord kon verdwijnen. Vlak voor tijd werd de stand nog wat draaglijker door een poeier van Dick Pothuizen waarmee Forti-keeper Cor van Hoogwaarden kansloos werd gelaten.

Het was een weinig spectaculaire wedstrijd geweest met wel enkele, fraaie doelpunten.

Dubbelgangers
Twee spelers met een dubbel ‘verenigingspaspoort’ waren Cor van Hoogwaarden en Jacky van Schie.
Cor van Hoogwaarden speelde oorspronkelijk bij Fortitudo, maar kwam in 1978 over naar Vriendenschaar. Hij werd keeper van ons eerste elftal tot en met 1982. Hij keerde terug naar Fortitudo, maar in 1984 meldde hij zich weer aan bij Vriendenschaar. Hij keepte nog een aantal jaren af en toe bij ons eerste elftal. In zijn laatste voetbaljaren speelde hij bij de lagere elftallen van Vriendenschaar.
Jackie van Schie speelde vanaf zijn jongste jeugd bij Vriendenschaar. Hij werd gezien als een snelle voorhoedespeler, een voetbaltalent. Maar halverwege de jaren zeventig, toen ons eerste elftal ondermaats presteerde, liet hij zich overschrijven naar Fortitudo.

Trainer
Trainer van ons eerste elftal was Hugo Langras. Hij was dat  in de periode 1982 – 1985. Hij zag echter geen kans om de opgaande lijn van ons eerste elftal, ingeluid door trainer Jan De Bouter, voort te zetten.  Ons eerste elftal bleef met Hugo aan het roer in de vierde klasse. Zijn opvolger, Frits van de Berk, slaagde daar wel in een bracht ons eerste elftal terug in de tweede klasse: 1986 naar de derde klasse en 1988 naar de tweede klasse. Inmiddels was Fortitudo in 1984 teruggevallen naar de derde klasse. In 1988 waren de verhoudingen in Culemborg weer als vanouds!

Bron: HJ
Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!