Eerste elftal 1977 (Foto van de Week)

26 juli 2021 21:45

HJ

Dit is een foto van ons eerste elftal van zondag 28 augustus 1977. Het elftal oefende op die dag tegen zaterdagclub IJFC uit IJsselstein.

Ons elftal zou vanaf het seizoen 1977/78  worden getraind door Jan de Bouter. Deze was, direct na de opening van ons nieuwe clubhuis op sportpark Terweijde (5 februari 1977), bereid gevonden om ons eerste elftal onder zijn hoede te nemen. Wel tegen een aanzienlijke vergoeding overigens. Maar De Bouter was dan ook oefenmeester A, goed voor het trainen van betaald voetbal clubs. Zo trainde De Bouter onder meer eerder eredivisionist Heracles en Vitesse. 

Jan_de_Bouter_1977_9-5_ingekleurd.jpg
Jan de Bouter tijdens een bespreking  in het clubhuis op 9 mei 1977.
De Bouter was befaamd om zijn veelkleurige colbertjes.

Ons eerste elftal speelde in 1977 op een bedenkelijk niveau,1e klasse Afdeling Utrecht, na een aantal achtereenvolgende degradaties. Maar na de overgang van het verouderde sportpark aan de Westersingel naar het nieuwe sportparkt Terweijde ontstond nieuw elan. Het was de taak van De Bouter om ons eerste elftal uit het slop te halen. Al op 1 maart 1977 begon hij met de voorbereiding op het nieuwe seizoen door een nieuwe trainingsaanpak bij de spelers. Er kwamen ook spelers terug bij Vriendenschaar.

Het zou tot succes leiden want het seizoen 1977/78 zou afgerond worden met een kampioenschap en promotie naar de hoofdklasse van de afdeling Utrecht. Zo ver was het niet toen de foto werd gemaakt.

Vriendenschaar_-_Elinkwijk_1977_23-8_1_verbeterd.jpgBeeld uit de oefenwedstrijd tegen Elinkwijk. Midden Gerard Salampessy en rechts van hem Ton Copper.

Voorafgaande aan de nieuwe competitie had De Bouter een behoorlijk zwaar oefenprogramma opgesteld. Het eerste elftal speelde voorafgaande aan de competitie zeven oefenwedstrijden, allemaal thuis. De eerste tegenstander was hoofdklasser TOP uit Oss (1-2). Vervolgens was tweedeklasser TEC aan de beurt (6-1). Eersteklasser zaterdag DOVO was de volgende tegenstander (3-0). Hierna kwam vierdeklasser RKTVC opdraven (2-1). Volgende tegenstanders waren hoofdklasser Elinkwijk (0-4), vierdeklasser zaterdag IJFC en tenslotte Sportclub Emma (1-1) uit Dordrecht. Tussen haakjes de uitslagen die we via ons toenmalige clubblad konden achterhalen.

Vriendenschaar_-_Emma_1977_31-8_2_verbeterd.jpgVriendenschaar met witte shirts in de oefenwedstrijd tegen Emma. Links Paulino Bravo Garcia die de bal heeft getrapt. Geheel rechts Gerard Salampessy.

Het elftal op de foto is grotendeels het elftal dat in de competitie zou gaan uitkomen. Doelman Bertus Vrind ontbrak bij de oefenwedstrijd tegen RKTV. Zijn plaats onder de lat werd ingenomen dooor Han van Lint.

Bron: HJ
Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!