Junioren A1 1964 (foto van de week)

14 juli 2021 9:45

HJ

Dit is de foto van de junioren A1 uit het seizoen 1964/65. Het speelde in de Afdeling Brabant van de KNVB. De wens om met de jeugd in de Afdeling Utrecht te mogen voetballen, voor beter voetbal, werd in die tijd niet door de KNVB gehonoreerd.

Het was voor het eerst dat jeugdteams voorzien werden van een letter:
junioren A voor spelers tot 19 jaar en adspiranten B voor spelers tot 14 jaar. Spelers tot 12 jaar werden pupillen genoemd zonder letteraanduiding. Spelers onder 10 jaar heetten welpen. Vóór die tijd kregen jeugdteams een nummer dat volgde op  dat van de laagste seniorenteams. Was Vriendenschaar 6 het laagste seniorenteam, dan was Vriendenschaar 7 het oudste jeugdteam.
Het 'beletteren' van jeugdteams werd in de loop van de jaren verder uitgebreid naarmate er jongere jeugdteams door de KNVB werden toegelaten. Uiteindelijk kregen we de reeks junioren A tot en met de pupillen F. In 2016 werd ook dit systeem overboord gekiept. Sinds het seizoen 2016/17worden alle jeugdteams benoemd met JO gevolgd door een leeftijdsaanduiding.

In de tijd van deze foto van de week namen bij Vriendenschaar nog maar zes jeugdteams deel aan de competitie: twee junioren A en vier adspiranten B. 

Tegenstanders van de junioren A1 in het seizoen 1964/65 waren Leerdam Sport, TEC, Theole, Zaltbommel, RKTVC, Fortitudo, Heukelum en Tricht. In twee opeenvolgende weekeinden in april speelde Vriendenschaar A1 thuis en uit  de derby tegen Fortitudo A1. Op Sprokkelenburg werd het 1-1 en op de Westersingel bleef het 0-0. In de competitie eindigde Vriendenschaar A1 op een bescheiden plaats in de middenmoot.

Bron: HJ
Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!