Tweede elftal 1954 (Foto van de week) - C.V.V. Vriendenschaar

Tweede elftal 1954 (Foto van de week)

20 oktober 2020 8:00

HJ

De foto van het tweede elftal is genomen op 2 mei 1954 toen het in Haarlem moest aantreden tegen HFC 2 voor een promotiewedstrijd. Inzet was promotie naar de reserve tweede klasse. Helaas ging deze wedstrijd verloren. Door later een tweede verliespartij tegen DOS 4 werd ons tweede veroordeeld om in de derde klasse te blijven.

Het tweede elftal was voor de competitie 1953/54 ingedeeld met Baarn 2, CDN 2, Elinkwijk 3, Hilversum 3, HMS 2, Patria 2, SEC 2, Utrecht 2 en Velox 3.

Het tweede elftal startte de competitie  veelbelovend met overwinningen op SEC 2 en Patria 2. Van CDN 2 werd vervolgens verloren. Het zou achteraf bezien de enige nederlaag in deze competitie zijn. En tegen HMS 2 werd daarna gelijk gespeeld. Maar vervolgens werden Utrecht 2 met 8-0 en Elinkwijk 3 met 8-3 verslagen.  Er begon in de Vriendenschaargelederen al een euforische stemming te ontstaan. De resultaten stonden echter niet in verhouding tot de trainingsinspanning, die was kennelijk onder de maat getuige het clubblad van december 1953:

Zeg 2e elftallers, als we nu nog eens een beetje meer aan training gingen doen – dit dan tegen hen die het hiermede niet zo nauw menen te moeten nemen – zou het dan niet nog beter gaan en zouden jullie er niet nog meer plezier aan beleven? Trekken jullie elkaar op tot de beste prestaties, niet alleen in de wedstrijden, dat marcheert verdraaid goed, maar ook bij de training en jullie bezorgt elkaar en de gehele vereniging een moordseizoen, om het zo maar eens uit te drukken. Laat zien dat het je ernst is.’

Of deze oproep opgevolgd is, weten we niet. Feit is dat het tweede elftal bleef winnen. Hilversum 3 en Velox 3 werden onder andere allebei met 6-1 verslagen. CDN 2 werd vervolgens met 2-1 en HMS 2 met 3-1 verslagen.

In het clubblad van april 1954 kon worden gemeld dat het tweede elftal kampioen was geworden door met 9-2 van SEC 2 te winnen. Een kampioensfeest werd niet gevierd, want er was afgesproken dat het feest samen met het derde elftal zou worden gevierd. Dat kon ook kampioen worden, maar de wedstrijd van het derde werd afgelast. Maar op 11 april werd het derde elftal ook kampioen door  een 4-0 zege op Theole 4.

De promotie/degradatiecompetitie voor een plek in de reserve tweede klasse werd voor het tweede elftal een teleurstelling. Op 2 mei werd in Haarlem met 3-1 verloren van HFC2 dat toen nog niet het predicaat ‘Koninklijk’(KHFC) droeg. Vervolgens werd in Culemborg met 5-2 van DOS 4 gewonnen. Bij winst in de uitwedstrijd tegen DOS 4 zou ons tweede elftal promoveren. Het werd echter een ontluisterende 3-0 nederlaag. Omdat HFC 2 vervolgens geen fout maakte tegen DOS 4, ging de promotie voor Vriendenschaar niet door. Dus ook in het seizoen 1954/55 zou ons tweede elftal weer moeten starten in de reserve derde klasse.

Bron: HJ
Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!