Junioren B1 seizoen 1990 -1991 (update)

11 juni 2020 8:00

HJ

De junioren B1 speelden in het seizoen 1990/91 in de regionale klasse van de Afdeling Utrecht. Ze deden het voortreffelijk. Ze bereikten een mooie tweede plaats achter Elinkwijk B2.

Van de achttien gespeelde competitiewedstrijden werden er elf gewonnen, vijf gelijk gespeeld en drie wedstrijden gingen verloren. Doelsaldo 51-21 (gemiddeld ruimschoots een 3-1 overwinning).. Elinkwijk had in die tijd een andere statuur en de jeugdelftallen van deze toen roemruchte club waren een klasse apart.

De B1 werd getraind door René Romijn. Elftalleiders waren Henk Blommers en Teun van Wiltenburg. De verrichtingen van de B1 waren in het clubblad uitstekend te volgen. Van elke wedstrijd werd een keurig verslag ingeleverd. Aanvankelijk waren de verslagen anoniem. Maar later kwam de naam van Teun van Wiltenburg door.

De B1 begon op 8 september 1990 overtuigend door thuis SDO B1 met 7-0 af te drogen. De week erop ging de thuiswedstrijd tegen VVZA B1 echter met 1-2 verloren. Scheidsrechter was Rien Kuit, die zich geen thuisfluiter toonde. Hij kende wegens hands een strafschop toe,doordat  - zijn waarneming -de bal binnen het strafschopgebied met de hand was meegenomen. Maar de B1 zag het anders: er was hands buiten het strafschopgebied gemaakt. Maar Rien Kuit bleef bij zijn beslissing. De week erop nam de B1 revanche door uit met 0-2 van Candia '66 B1 te winnen met twee doelpunten van Leroy Ooms. Op 29 september 1990 volgde thuis een gelijkspel tegen Jonathan B1 in een aanvankelijk rommelig duel. Op 13 oktober een wedstrijd met een korfbaluitslag. De B1 won uit met 3-10 van Hoevelaken B1. Volgens de kenners hoorde Hoevelaken niet in de regionale competitie thuis. Hoevelaken werd later ook uit de competitie teruggetrokken, waardoor de uitslag ook niet in de rangschikking werd meegenomen.
Grote verrassing de volgende zaterdag 20 oktober 1990. Favoriet en latere kampioen Elinkwijk B2 werd thuis met 2-0 verslagen. De eindstand was al bij de rust bereikt. Hierna werd op 27 oktober 1990 RUC B1 in eigen huis met 3-5 verslagen.
Een tegenvaller was de uitslag tegen JSV B1 op 10 november. In Nieuwegein ging onze B1 met 5-2 onderuit. Keeper Ludy van Baarsen kreeg rood wegwens het onderuit halen van de tegenstander. Een ongelukkige naderlaag want driekwart van de wedstrijd was Vriendenschaar de betere ploeg. Op 1 december1990 pakte de B1 de draad weer op door met 2-0 van 't Gooi B1 te winnen, Martijn Faber van de A3 stond in het doel vanwege de geschorste Ludy.
De laatste wedstrijd voor het ingaan van de winterstop was uit tegen VVZA B1. Het was een grimmig duel, vooral van Amersfoortse kant. Cees werd in de tweede helft in het strafschopgebied bij de benen gepakt, maar de scheidsrechter floot niet en gaf geen penalty. Cees reageerde daarop verkeerd en werd naar de kleedkamer gestuurd. Eerder was al een speler van VVZA weggestuurd. Tenslotte werd Sander na ruim een half uur in de tweede helft zo hard onderuit gehaald dat er een brancard aan te pas moest komen. Sander werd vervolgens met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Het werd uiteindelijk 2-2.

Met het ingaan van de winterstop stond onze B1 op de tweede plaats, achter Elinkwijk B2, dat drie punten voorsprong had genomen (een overwinning leverde toen twee punten op).

De eerste wedstrijd na de winterstop was thuis tegen Candia '66. De B1 won op 26 januari 1991 thuis met 2-0. Ditmaal stond Richard Koenen van de B3 in het doel, want Ludy van Baarsen moest nog een wedstrijd schorsing uitzitten. Door afgelastingen kwam de B1 pas op 2 maart 1991 weer in actie. De B1 won thuis verdiend met 3-1 van RUC B1. Een week later ging 't Gooi B1 met dezelfde cijfers onderuit. Op 23 maart werd JSV B1 in Culemborg met 4-0 verslagen. De eerste helft was niet bijster goed, rust 1-0. De tweede helft was er aanzienlijk beter spel te zien. Een week later moest onze B1 tegen Jonathan B1 een gelijkspel toestaan. Het werd 2-2. De B1 had twee spelers uit de C1 moeten opstellen: Roscoe en Stefan. Vriendenschaar nam twee keer de leiding, maar Jonathan kwam ook twee keer terug. De verslaggever meldde dat de spelers in de tweede helft niet bij de les waren. Er werd onderling nogal wat afgemopperd.
Op zaterdag 6 april werd Geinoord B1 in Culemborg met 3-0 verslagen. Er waren drie wisselspelers uit andere teams meegenomen: Barend, Ryan en Messud.
Een week later stond in Utrecht (Zuilen) de topper tegen Elinkwijk B2 op het programma. Met nog drie wedstrijden te gaan ging Elinkwijk B2 drie punten voor op onze B1. Er moest gewonnen worden om in de kampioensrace te blijven. Vriendenschaar nam de leiding door een eigen doelpunt van Elinkwijk, na een scherpe voorzet van Sander. Ruim vijf minuten later kwam Elinkwijk op 1-1. Een scherpe pass door onze verdediging waarbij te laat werd gereageerd. Had Elinkwijk gewonnen dan was de ploeg kampioen geweest. Dat feestje werd door onze B1 nog uitgesteld.
Op 27 april speelde onze B1 uit bij Geinoord met 3-3 gelijk. De indruk wasdat Geinoord zich met vijf spelers had versterkt. Wedstrijdverloop: 0-1, 1-1, 2-1, 2-2, 3-2, 3-3.
Op maandagavond 6 mei vond de laatste wedstrijd plaats, uit bij SDO in Bussum. Er stond niks meer op het spel. Er was weinig te beleven: de kantine was dicht en er was geen koffie te verkrijgen. De scheidsrechter kwam heel laat opdagen omdat hij dacht dat de wedstrijd een week later gespeeld zou worden. In de kleedkamer besloten de spelers van de B1 de opstelling door loting te maken. Hierdoor kwam Alex op doel. Het werd desondanks snel 0-5. Omdat beide elftallen er een potje van gingen maken, besloot de scheidsrechter de wedstrijd een kwartier voor tijd af te fluiten.

De B1 kon hoe dan ook terugzien op een uitstekend seizoen.

In de verslagen van Teun van Wiltenburg kwamen diverse spelersnamen voorbij, meestal de voornaam. We haalden uit de verslagen de volgende namen en vulden die aan met enkele achternamen : Roberto Zirilli, Sander Cozijnsen, Kees of Cees de Heus, Eumir Teterissa, Ludy van Baarsen, Leroy Ooms, Paul, Alexander,  Alex Blommers, Martijn van Oostrom, Martijn W., Johan van der Woude, Aron de Jong, Patrick van Dungen, Jeroen, Barend.

De vraag was wie de spelersnamen bij de foto kon zetten. De gegeven namen konden als hulp dienen. We kregen snel na publicatie een reactie van onze secretaris Chantal Blommers. Het merendeel van de spelers op de foto kon ze benoemen. Gerrit Verbaast noemde Alexander van Kuik. Er ontbreken nu nog drie spelersnamen. Aanvullende reacties kunnen onder dankzegging worden gemaild worden naar [email protected]

Terzijde: de speler Cees van Dillen op de foto is nu directeur van het gelijknamige bouw- en aannemingsbedrijf en onze hoofdsponsor!