Eerste elftal 1988 seizoen 1988-89

3 oktober 2017 8:45

HJ

Het eerste elftal debuteerde in 1988 weliswaar niet in de tweede klasse, maar het had liefst 27 jaar geduurd om erin terug te keren. In 1961 degradeerde ons eerste elftal uit de tweede naar de derde klasse. Er waren nog maar weinig mensen die zich realiseerden hoe lang het geleden was.

Het eerste elftal onder leiding van trainer Frits van de Berk presteerde goed en eindigde in het seizoen 1988/1989 op een fraaie derde plaats achter kampioen De Sloterplas en HBC uit Heemstede.

De wedstrijden van ons elftal tegen De Sloterplas brengen nu nog mensen in staat van opwinding.
Ze waren er bij hoe ons elftal op 11 december 1988 in Culemborg De Sloterplas een 3-2 nederlaag toebracht. De wedstrijd op 11 december was overigens al een return. In Amsterdam had ons elftal al in de tweede wedstrijd een onverdiende, zure 1-0 nederlaag geleden. Ronald van Overbeek miste toen een penalty, maar hij zou in Culemborg wraak nemen.

De Sloterplas had een historie met de voetbalclub De Zwarte Schapen. Na fusies was de club herdoopt tot De Sloterplas. De ambitie was betaald voetbal te gaan spelen. Via allerlei fusies en een royement zou uiteindelijk de voetbalvereniging FC Almere ontstaan.

De Sloterplas rekende op 11 december 1988 op een overwinning in Culemborg, maar kreeg een bittere pil te slikken. De wedstrijd was spannend, maar ook keihard. Na een kwartier spelen kwam De Sloterplas met 0-1 voor uit een vrije schop. Maar in dezelfde minuut stond het alweer1-1 na een ziedend schot van Huub van Oorschot, nadat hij de bal bemachtigd had uit een combinatie van Ronald van Overbeek en Roger Waroux.

In de 25e minuut wordt Ronald van Overbeek door de keeper van De Sloterplas getorpedeerd in het strafschopgebied. Ronald  raakt daarbij geblesseerd en zijn scheenbeschermer ligt in stukken.  Hij kan gelukkig wel doorspelen. Maar tot woede van Vriendenschaar wuift scheidsrechter Zaadnoordijk de protesten van Vriendenschaar weg.

De scheidsrechter wuift protesten van Vriendenschaar weg. Geen penalty. Op de foto v.l.n.r. Ton Copper, Marco van Overbeek, Koos van Veldhoven, Huub van Oorschot en Adrie Kok.

De rust komt met 1-1. Na de rust wordt Jeroen Kraaij een van de helden van de dag door het verrichten van een aantal fraaie reddingen. Toch kan hij niet verhinderen dat De Sloterplas in de zestigste minuut weer een voorsprong neemt: 1-2.

In de vijfenzeventigste minuut de gelijkmaker. Huub van Oorschot wordt neergelegd in het strafschopgebied. Ronald van Overbeek benut de nu wel toegekende penalty: 2-2.

Ronald van Overbeek, hier uittorend boven zijn tegenstander, was de held van de wedstrijd door twee penalty's te benutten waardoor Vriendenschaar een 3-2 zege boekte op De Sloterplas.

Vriendenschaar krijgt nog verschillende mogelijkheden om De Sloterplas met een nederlaag naar huis te sturen. De Sloterplas verzoent zich langzamerhand met een gelijkspel. De duisternis begint in te vallen. De negentigste minuut is voorbij. Wegens allerlei oponthoud komen er drie minuten blessuretijd bij. In de 93e minuut wordt Huub van Oorschot door de keeper bij de benen gegrepen om een doelpunt van dichtbij te voorkomen. Opnieuw een penalty. Weer zet Ronald van Overbeek zich achter de bal. Hij houdt vanaf de stip het hoofd koel en scoort 3-2.

Er wordt niet meer afgetrapt. Er ontstaat nog een opstootje veroorzaakt door De Sloterplas uit pure frustratie. Gelukkig wordt het brandje snel geblust.