Dames 1 bij kampioenschap van Nederland in 1982 - C.V.V. Vriendenschaar

Dames 1 bij kampioenschap van Nederland in 1982

11 juni 2020 16:15


Bij de plaatsing van een foto van de week met een juniorenteam uit 1981 dook een zekere Niekie Freedom (een nickname?) op Facebook op met de vraag of we ook een foto van het damesvoetbal hadden waar onder meer Majorie van den Ham, Lies en Cecile Kols, Monique en Jannie van Hoorn en Monique van den Ham en een Carla op zouden staan. We hebben een foto uit 1982 gevonden over Dames 1 dat in 1982 deelnam aan de landskampioenschappen. Die foto met het hele verhaal erbij was op 30 december 2014 al eens geplaatst op de website. Het is alweer bijna zes jaar geleden. Dus hier de herhaling.

In 1973 ging het damesvoetbal bij Vriendenschaar van start. Al snel bleek dat Vriendenschaar over een aantal grote voetbaltalenten beschikte. In de loop van de jaren traden nog meer dames  met veel voetbalbagage tot het elftal toe. Het elftal veroverde het ene naar het andere kampioenschap. In 1982 leidde dit tot een apotheose toen ons dameselftal, kampioen van district West 1, mocht strijden om de landstitel tegen de kampioenen van de andere KNVB-districten.

De weg naar het landskampioenschap was lang:
25 april 1982, einde competitie: kampioen van de hoofdklasse zondag van de Afdeling Utrecht
Mei 1982: Beslissingswedstrijd Vriendenschaar – NRC Nijkerk (kampioen hoofdklasse zaterdag)2-0; Vriendenschaar algemeen kampioen Afdeling Utrecht.

Hierna beslissingswedstrijden om het kampioenschap van district West I:
20 mei 1982 Vriendenschaar – Wartburgia 3-1
25 mei 1982 Vriendenschaar – DCO 3-3
31 mei 1982 KFC  (Koog aan de Zaan) – Vriendenschaar 0-1
Vriendenschaar districtskampioen West I

Op zaterdag 5 juni 1982 vonden vervolgens, in toernooivorm, wedstrijden om het kampioenschap van Nederland plaats in het Friese Drachten.
De dames vertrokken per touringcar vroeg uit Culemborg. In de bus zaten, behalve speelsters, trainer Dingo Timisela en de leiders Janny van Hoorn en Wim Schoonhoven, ook de verzorger/masseur van het eerste (mannen)elftal Jan Heij, en voorts voorzitter Hans Jobse en de ‘mascotte’ van het damesteam Ome Job van Wakeren. Op weg naar Drachten deed het gezelschap eerst nog een restaurant in Emmeloord aan voor een sterke bak koffie (of wat anders). Om tien uur arriveerden onze dames op het mooie sportcomplex in Drachten. Om elf uur was de eerste wedstrijd.

Aan het begin van het toernooi kon er nog een dansje van af. V.l.n.r. Wilma Copper, Majorie van den Ham, Rietje van de Berg, Marjan Cornelissen en Jannie Veer.

Het werd die dag bloedheet.  Ter afkoeling zochten de dames veelvuldig de kleedkamers op.


V.l.n.r. Jannie Veer, Monique van den Ham en Cecile Kols.

Tot en met de derde wedstrijd deed ons elftal volop mee om het kampioenschap. Maar na de wat onfortuinlijke nederlaag tegen Puck, de kampioen van district Oost, was het gedaan. Tegen Leveroy, de kampioen van Zuid II, werd een overduidelijke nederlaag geleden.


De keepster van Braakhuizen is Lies Kols te snel af.


Rietje van de Berg in duel met de keepster van Braakhuizen, wier petje ervan af vliegt.

Dit waren de uitslagen:
Vriendenschaar – KFC Delft (West II) 0-0
Vriendenschaar-Braakhuizen (Zuid I) 0-0
Vriendenschaar – ONB (Noord) 1-1
Vriendenschaar – Puck (Oost) 1-2
Vriendenschaar – Leveroy (Zuid II) 1-5

Muurtje. V.l.n.r.  Majorie van den Ham, Saskia Geurts, Marjan Cornelissen, Wilma Copper en Carla van der Gun.

Vriendenschaar belandde uiteindelijk op de zesde en laatste plaats. Maar ons elftal had, onder leiding van trainer Dingo Timisela, dit seizoen heel veel bereikt.

Na afloop van het toernooi om het landskampioenschap zochten onze dames eerst het restaurant ‘De Chinese Muur’op voor de maaltijd. Daarna terug naar Culemborg. Om kwart over elf waren de dames bij het clubhuis, waar helaas geen comité stond om onze dames te verwelkomen. Jammer. Snel naar bed, want de volgende dag moesten de dames weer optreden in het eigen Meubelstadtoernooi dat georganiseerd was op een tijdstip dat niemand kon bevroeden dat onze dames aan de landskampioenschappen zouden gaan deelnemen. Het Meubelstadtoernooi  was toch wel een beetje teveel van het goede en onze dames eindigden, gehavend en al moegestreden voordat het toernooi begon, op de vijfde plaats in een deelnemersveld van acht teams.

Bron: HJ
Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!