1994 Eerste elftal bedwingt FC Utrecht

25 juni 2014 16:00

20 oktober 1994 was een historische avond voor Vriendenschaar. Tweedeklasse amateurploeg Vriendenschaar bedwong eredivisieclub FC Utrecht door met 2-2 gelijk te spelen. Helaas hebben niet zo veel toeschouwers de wedstrijd bijgewoond.

De wedstrijd stond aanvankelijk gepland voor eind 1993 ter bekroning van de grote uitbreiding van ons clubhuis (waar nu de bestuurskamer is en aanpalend de ruimte waar nu de kinderopvang van SKPC zit). Door weersomstandigheden ging deze erewedstrijd toen niet door. Op 20 oktober 1994, dus zo’n tien maanden later, kon de wedstrijd alsnog gespeeld worden. Er waren voor het bijwonen van de wedstrijd ook enkele ‘notabelen’ uitgenodigd zoals burgemeester mevrouw  Bloemendaal, de heer Kamphorst voorzitter van de KNVB afdeling Utrecht en diens opvolger Henny van Bemmel (ook bekend als voorzitter  van Brederodes).

Eerste elftal samen met FC Utrecht op de foto.

De publieke belangstelling viel tegen doordat de wedstrijd Feyenoord – Werder Bremen, tweede ronde om de UEFA Cup op de televisie was te zien (1-0). Het publiek dat wel aanwezig was, was getuige van een aantrekkelijke wedstrijd waarin Vriendenschaar bepaald niet over zich heel liet lopen. Integendeel.

Al in de achtste minuut nam ons elftal de leiding nadat Martin Mulder verdediger Rober Wijnands had omspeeld en van de achterlijn een scherpe voorzet afleverde. Reza Uitman verschalkte vervolgens doelman René Ponk.
Enkele minuten later was het alweer gelijk door een vrije trap voor FC Utrecht even buiten de zestien meter. Willy Gorter nam de vrije schop en krulde die laag om de muur buiten bereik voor Jeroen Kraay in het doel. En in de twintigste minuut stond het 1-2  door een doelpunt van Raymond Graanoogst.

Vriendenschaar liet zich niet intimideren. Bij rust stond het nog steeds 1-2. En in de twaalfde minuut na rust omspeelde Bas van der Linden keeper Ponk en stond het zo maar 2-2. In de zesentwintigste minuut na rust kreeg Vriendenschaar zelfs de kans om weer aan de leiding te komen. Maar het schot van Martin Mulder werd door een fraaie reactie van René Ponk onschadelijk gemaakt.

Ons elftal speelde een uitstekende wedstrijd en trainer Ton Gruters kon buitengewoon tevreden zijn in tegenstelling tot zijn collega van FC Utrecht, Leo van Veen.

Voor de aanvang van de wedstrijd was er nog een fotomoment, waarbij ons eerste elftal in nieuwe tenues gehuld was. De sponsoren waren Linden Meubel en CMT Machinale Houtbewerking.

Met dank aan Bas van der Linden en Bert de Bruin voor het aanleveren en verbeteren van enkele namen.