1978 Zesde - Surinaams- elftal - C.V.V. Vriendenschaar

1978 Zesde - Surinaams- elftal

26 december 2013 14:15


Op de foto staat het zesde elftal uit 1978 (september 1978, seizoen 197/79) , louter bestaande uit Surinaamse spelers.

 In mei 1977 vroegen Surinaamse jongens of er een Surinaams elftal bij Vriendenschaar in de  competitie kon spelen. In het elftal speelden enkele jongens die met training wellicht gemakkelijk in het eerste elftal hadden kunnen spelen. Leider van het elftal was de heer M. Jozefzoon. Het elftal, het zevende elftal van Vriendenschaar,  werd prompt kampioen in de toenmalige reserve vierde klasse van de afdeling Utrecht.

In het seizoen 1978/79 kwamen de Surinamers als zesde elftal uit in de reserve derde klasse van de afdeling Utrecht. Op de foto zien we geheel links ook Ries Kosterman, die op de dag dat de foto werd genomen, scheidsrechter was. Het  zesde speelde tegen Wijk bij Duurstede 3 en verloor met 0-1.

In het seizoen 1978/79 kon het elftal zich met moeite handhaven. Aan het einde van het seizoen vroeg een groot aantal Surinaamse spelers om volslagen onbekende reden overschrijving aan naar Faja Lobi in Utrecht of Garuda Maluku in Culemborg.

 

Desalniettemin kon in het seizoen 1979/80 toch weer een Surinaams elftal in de competitie op de been worden gebracht. Het werd een moeilijk seizoen met heel veel trammelant, waarbij onbeheerste reacties op discriminerende opmerkingen van de tegenpartij volgden. Het elftal moest soms aangevuld worden met Nederlandse jongens om de competitie te voltooien. Het mocht niet baten, want aan het einde van het seizoen degradeerde het elftal. Het betekende ook het einde van het Surinaamse elftal bij Vriendenschaar.

 

Een bijzonderheid was dat het elftal niet het vertrouwde Vriendenschaarembleem op het shirt droeg, maar een zelf ontworpen embleem, dat de herinnering aan Suriname staande hield. Wel was in het embleem de naam van Vriendenschaar aangebracht.Mocht iemand de namen van de spelers op de foto weten, houden we ons aanbevolen.
Reacties kunnen worden gemaild naar hans.jobse@wxs.nl

Bron: HJ
Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!