Selectiebeleid jeugd

SELECTEREN IS INDELEN
EN
INDELEN IS SELECTEREN


Voor een printversie van onderstaande tekst, klik op Selectiebeleid.

 

 Elk jaar krijgt de jeugdcommissie vragen over hoe het selectiebeleid bij Vriendenschaar eigenlijk in elkaar zit. Kennelijk zijn er onduidelijkheden of is mogelijk de gedachte dat  het indelen van jeugdspelers maar een beetje uit de losse pols plaatsvindt. Niets is minder waar.  Aan het eind van een voetbalseizoen gaan we alweer aan de slag met de indeling van de teams voor het nieuwe seizoen. Een hectische periode voor trainers, leiders en jeugdcommissie.  

 

Een ander woord voor het indelen van elftallen en teams is selecteren

Om kwalitatief met een aantal jeugdteams  aan de hoogste competities mee te kunnen doen, stemt Vriendenschaar haar selectiebeleid af op twee groepen:

-              groep 1. De sterkste teams per leeftijdscategorie (selectieteams).

-              groep 2. Alle overige jeugdelftallen/teams.

 

Bij de selectieteams gebeurt het indelen (selecteren) van de elftallen/teams op basis van:

-              voetbalkwaliteit van een jeugdspeler;

-              posities in een team (verdediger, aanvaller e.d.);

-              op leeftijd.

 

Bij de overige elftallen/teams gebeurt dit op basis van:

-              leeftijd;

-              inzicht jeugdcommissie;

-              wensen trainers, leiders en spelers zelf.

 

Voordat alle indelingen definitief worden gemaakt, gaat er een heel proces  aan vooraf. Dit  ziet er als volgt uit:

-      half april moeten de selectietrainers de voorlopige indelingen van de selectieteams bekend maken aan de jeugdcommissie;

-      vanaf dit moment gaat de jeugdcommissie (coördinatoren) een voorlopige indeling maken voor de overige jeugdteams;

-      deze voorlopige indeling wordt besproken met de huidige leiders/trainers van de elftallen/teams;

-      na alle wensen van de leiders/trainers verwerkt te hebben, wordt de voorlopige indeling bekend gemaakt aan de jeugdspelers;

-      nadat hierna volgende op- en aanmerkingen van de spelers verwerkt zijn, worden op de sportdag in juni, de indelingen gepubliceerd  en onder andere op de clubwebsite geplaatst.

-      De jeugdcommissie houdt altijd de mogelijkheid om in het seizoen wijzigingen aan te brengen in de samenstelling van een team. Natuurlijk in overleg!

 

Om de selectieteams (sterkste teams per leeftijdscategorie) op een zo goed mogelijke manier in te delen wordt er gedurende het seizoen een aantal handvaten gebruikt. Deze handvaten zijn:

-      bezoek van wedstrijden en trainingen door technische jeugdstaf (selectietrainers);

-      bezoek van wedstrijden en trainingen door het interne schoutingteam;

-      bezoek van technisch jeugdcoördinator aan wedstrijden en trainingen;

-      bezoek van trainers van voetbalactiviteiten gedurende het voetbalseizoen zoals voetbaldagen, zaalvoetbal en toernooien;

-      4 tegen 4 toernooien georganiseerd voor de jongere jeugd van Vriendenschaar.

 

In de periode april-mei kunnen er spelers uitgenodigd worden voor trainingen en wedstrijden georganiseerd door selectietrainers. Het is geen geheim dat negentig procent van de spelers uit selectieteams het jaar ervoor ook al in selectieteams hebben gespeeld. Deze wedstrijden en trainingen alsmede de  4 tegen 4 toernooien zijn voornamelijk voor de spelers die de overige tien  procent van een selectieteam gaan invullen. Bijvoorbeeld voor spelers die een ‘groeispurt’ hebben meegemaakt.

 

Zoals al eerder vermeld, moeten de selectietrainers half april de voorlopige indelingen voor de selectieteams gemaakt hebben. Deze voorlopige selectie kan uit meer spelers bestaan dan waarmee het nieuwe seizoen begonnen gaat worden. De uiteindelijke selectie zal in juni  bekend worden gemaakt. Tussen april en begin juni heeft een selectietrainer de mogelijkheid om te bekijken welke spelers er nog gaan afvallen om het uiteindelijke selectieteam uit veertien tot vijftien spelers te laten bestaan.

 

Gedurende het seizoen zijn er twee evaluatiemomenten. Deze kunnen gebruikt worden om spelers te beoordelen. Uit deze evaluatie kan naar voren komen dat een speler zoveel progressie heeft gemaakt dat het bevorderlijk is om hem/haar mee te laten trainen/spelen met een hoger team. Het kan ook zo zijn dat een speler geen progressie heeft gemaakt. Conclusie zou dan kunnen zijn dat deze speler met een lager team gaat meespelen/meetrainen. Een speler die hoger of lager gaat spelen gedurende een seizoen zal wel middels trainingen en/of wedstrijden een band, met het team waarin het begon, houden. Het eerste evaluatiemoment is na zes weken vanaf de eerste officiële training. Het tweede is tijdens de winterstop.

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!