Positiespel 5 tegen 4

 

Positiespel 5:4 of 6:5

 

Spelverplaatsing na balovername

Auteur:

Willy Kaspers

 

 

Fase:

Kern

Leeftijd:

Senioren en A en B-jeugd

Thema:

Pressie en onderlinge samenwerking

Spelers:

10 tot 12 spelers

Organisatie: twee vakken van 10 x 20 meter (afhankelijk aantal spelers).

Doel: verbeteren van pressie in de kleine ruimte en omschakeling bij het onderscheppen van de bal d.m.v. spelverplaatsing!

 

Team (rood) speelt op balbezit in haar vak met een overtal. Er wordt gespeeld in twee vakken respectievelijk vak A en B. Eerst vrijuit spelen later 1 of 2 keer raken (afhankelijk niveau). Er wordt getracht zo snel mogelijk de bal te onderscheppen door het verdedigende team (blauw) en dan gelijk te openen op de spits in het andere vak. Op het moment van onderscheppen en inspelen diepe spits (die als enige in het vak andere verblijft) sluit team (blauw) en vier spelers van het team (rood) bij, nu zijn de spelers van het rode team de verdedigers.

Als de bal over de zijlijn is wordt de bal weer over de grond in het spel gebracht. (geen inworp).

Accenten:
Verdedigers moeten het juiste moment kiezen van druk zetten (pressen), dit kan door de ruimtes klein te maken en de tegenstander dwingen tot het maken van fouten (dit moet onderling gecoacht worden), bij onderschepping moet er snel omschakelt worden d.m.v. de eigen spits in te spelen en snel bijsluiten en vragen (bal opeisen). Spelers moeten lichtvoetig staan (eventuele correcties bij onnauwkeurig passes). Belangrijk hierin is ook het coördinatievermogen van de spelers en het spel zonder bal. Toezien op een snelle balverplaatsing naar het andere vak.

Series:
4 series van 4 minuten, tijdens de arbeid- / rustverhouding (2 minuten) kan de trainer een (individuele) speler(s) coachen.

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!