Positiespel 8 tegen 4

 

Positiespel 8:4

 

Spelverplaatsing en handelingssnelheid

Auteur:

Willy Kaspers

 

 

Fase:

Warming-up

Leeftijd:

Senioren en A en B-jeugd

Thema:

Positiespel in de kleine ruimte

Spelers:

12 spelers

Organisatie: 15 x 30 meter (afhankelijk kwaliteit spelers), drie 4-tallen, de spelers aan de buitenkant van het rechthoek zijn kaatsers afhankelijk van het niveau 1 of 2 maal raken.

Doel: verbeteren van de positiespel in de kleine ruimte d.m.v. spelverplaatsing!

 

Spelers (rood) in de as blijven altijd staan, de vier spelers (blauw) zijn de verdedigers de spelers aan de buitenkant (geel) zijn de kaatsers.

Er wordt gespeelt in twee vakken respectievelijk vak A en B. Er wordt opgebouwd bij de doelverdediger (vak A) in dit vak wordt 4:2 gespeelt, de centrale verdediger (rood) kan vrijuit spelen dus zonder beperkte balcontacten maar mag het vak niet verlaten, zijn medespelers (geel) aan de beide zijkanten mogen de bal maar 1 of 2 keer raken (afhankelijk niveau). Er wordt getracht zo snel mogelijk het spel te verplaatsen naar vak B, waar de diepe spits zich aanbied en een centrale middenvelder (ook zonder beperkte balcontacten), laatst genoemde blijft in vak B.

Bij het onderscheppen van de bal door de verdedigers wisselen de kaatsers met de verdedigers in beide vakken, het is raadzaam om in vak A de rechter- en linkervleugelverdediger als kaatsers te laten beginnen, de twee verdedigers kunnen een rechter- en linkermiddenvelder zijn, deze wisselen bij onderschepping van de bal van positie. In vak B beginnen een rechter- en linkerspits als kaatsers de twee verdedigers kunnen een rechter- en linkermiddenvelder zijn of spitsen.

Accenten:
Nauwkeurigheid van het inspelen (hoge balsnelheid), spelers zonder bal moeten zich weer aanbieden en vragen (bal opeisen). spelers aan de zijkant (kaatsers) moeten lichtvoetig staan (eventuele correcties bij onnauwkeurig passes), belangrijk hierin is ook het coördinatievermogen van de spelers en het spel zonder bal. De balbaan open houden bij de kaatsers (deze moeten de centrale man daarin coachen. Toezien op een snelle balverplaatsing naar het andere vak.

Series:
2 series van 5 minuten, tijdens de arbeid- / rustverhouding (2 minuten) kan de trainer een (individuele) speler(s) coachen.

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!