Uppsalalaan 3
3584CT
UTRECHT
tel. 030-2534471

Ons eerste elftal heeft een volstrekt onnodige nederlaag tegen Odysseus ’91 geleden, in plaats van deze eenvoudige ploeg met boter en suiker in te maken. Er kunnen allerlei kanttekeningen geplaatst worden bij het fluiten van de scheidsrechter, vooral in de tweede helft. Maar op de keper beschouwd deden we onszelf tekort.

Vriendenschaar begon met de volgende spelers in het veld te brengen: Michel Sprong, Maurits Nijenhof, Mitchel van Dalen, Dave van Dalum, Thom Souhuwat, Zinho Neves, Corsin Vogtländer, Marwan Salama, Jesper van Engen, Abid el Idrissi, Anass Jijih. Wissels waren John Verweij, Tibor Veldhuizen, Dennis Veldhuizen, Vincent Zuurmond, Mark Verrips en Amine Lakhal. John en Tibor zouden niet in actie komen, de andere vier wel.

DSC05147_2.JPGJesper probeert door de verdediging van Odysseus heen te breken.

In het eerste half uur van de wedstrijd had Odysseus totaal niets tegen Vriendenschaar in te brengen. In de allereerste minuten schoot Anass uit een aanval net naast  en stopte de keeper een schot van Jesper. Abid mocht in de tiende minuut twee corners achter elkaar nemen, die niks opleverden. En een vrije schop van Abid, nadat hij  zelf eerst neergelegd was, ging na een kwartier rakelings over het doel van Odysseus. In de 22e minuut liep een van de spelers van Odysseus tegen een gele kaart toen hij Anass neerlegde. Uit de genomen vrije schop ging de bal net aan over het doel van Odysseus. Een paar minuten later brak Anass door de verdediging van Odysseus heen, maar hij werd wegens buitenspel teruggefloten. Het wachten was alleen maar op het eerste doelpunt van ons elftal, want Odysseus deed niks anders dan de aanval van Vriendenschaar tegenhouden. Het ontbrak bij ons elftal echter aan de splijtende pass om een van onze aanvallers vrij te spelen en in een kansrijke schietpositie te brengen.

DSC05149_2.JPG
Anass Jijih aan de wandel met de bal, maar hij wordt al door de verdediger van Odysseus op de huid gezeten.

Bij een incidentele uitval van Odysseus ging het echter bij ons mis. Onze defensie stond niet goed opgesteld en Mitchel van Dalen zag  kennelijk als enige mogelijkheid de aanvaller van Odysseus neer halen in een toch wat onbesuisde actie. Daarbij blesseerde  hij zichzelf ook nog eens. Na behandeld te zijn voor zijn blessure kreeg hij de gele kaart voorgeschoteld. Erger was dat de scheidsrechter de bal op de beruchte stip legde. Natuurlijk werd de door de scheidsrechter aan Odysseus toegekende strafschop betwist. De overtreding zou buiten het strafschopgebied hebben plaatsgevonden. Mitchel zou de speler van Odysseus niet hebben willen neerleggen; hij zou eerst in de grond getrapt hebben. De scheidsrechter had daar allemaal geen boodschap aan. Odysseus mocht de trekker overhalen nadat Mitchel voor zijn blessure was behandeld: 1-0 tegen alle veldverhouding in. Mitchel werd vervangen door Dennis Veldhuizen.

Odysseus ging door deze meevaller wat meer vrijuit voetballen. Vijf minuten na de strafschop moest Michel een voorzet van Odyseus over de lat van zijn doel tikken. Weer vijf minuten later kreeg Odysseus een vrije schop toegewezen op links. De bal werd hoog voor het Vriendenschaardoel gebracht en van dichtbij, niet voldoende gedekt, kopte Odysseus de 2-0 binnen.

DSC05163_2.JPG
Hier wordt ons elftal, naar achreraf blijkt, op een onoverbrugbare 2-0 achterstand gezet. Nummer 4, rechts, is de 'dader'.

Beteuterde gezichten bij ons elftal en de aanhang. Dit was een totaal niet voorziene wending in het spelverloop gezien het spelbeeld tot nu toe. Hierna ontving Abid een gele kaart vanwege zijn commentaar op de leiding van de scheidsrechter: de vrije trap had zijns inziens niet gegeven moeten worden, althans niet op deze plek.
Op slag van rust deed Vriendenschaar nog iets terug door Jesper. Maar zijn schot werd door de goede keeper van Odysseus gestopt. Met niet bepaald een goed gevoel ging ons elftal met een 2-0 achterstand rusten. Terug uit de kleedkamer bleek Anass achtergebleven en had Vincent Zuurmond zijn plaats ingenomen.

Het inlopen van de 2-0 achterstand na rust leek tegen dit Odysseus niet eens een onmogelijke missie. Direct in de tweede helft waren er kansen voor Vriendenschaar. Een vrije schop werd door de keeper van Odysseus over de lat getikt. En twee minuten later schoot Abid rakelings over het doel van Odysseus. Het was door het opdringen van Vriendenschaar wel oppassen geblazen. Een schot van Odysseus kon door Michel uit de hoek worden getikt. En in de loop van de tweede helft moest Michel nog verscheidene keren situaties oplossen door goed uitloopwerk en enkele reddende acties. Applaus voor hem van onze supporters die echter aan de andere kant van het veld zaten. Of Michel het applaus van verre heeft gehoord, geen idee. Wel kon worden geconstateerd dat ons elftal ook in de tweede helft geen kans zag de wedstrijd daadwerkelijk open te breken.

DSC05193_2.JPG
Doelpoging van Thom. De defensie met de prima keeper van Odysseus zullen de situatie klaren.

Gaandeweg de tweede helft nam aan Vriendenschaarzijde de frustratie over de arbitrage toe. Herhaaldelijk werden aanvallen van Vriendenschaar afgefloten wegens een vermeende overtreding of vanwege buitenspel. Die irritatie kwam het spel van ons elftal echter niet ten goede.

Na een kwartier spelen kwam Vriendenschaar met tien man te staan. Thom had al eerder een gele kaart ontvangen en ontving na een duel met zijn tegenstander een tweede gele kaart, dus rood. Deze gele kaart werd aangevochten. De scheidsrechter had het allemaal niet goed gezien. Niet Thom, maar zijn tegenstander had de gele kaart verdiend. Thom kon echter vertrekken en direct hierna ook coach Niek, nadat hij de beslissing van de scheidsrechter had becommentarieerd.
In de 25e minuut kwam Amine Lakhal in het veld ter vervanging van Jesper. Vervolgens behoedde Michel ons elftal voor een grotere achterstand door te redden na een uitval van Odysseus.

DSC05199_2.JPGDe keeper van Odysseus ranselt de bal uit zijn doel ten koste van een corner.

In de dertigste minuut na de rust kreeg Vriendenschaar een vrije trap te nemen die door de keeper van Odysseus over het doel werd getikt. Corner voor ons elftal, genomen door Abid. De voor het doel gebrachte bal werd door Amine ingekopt en raak: 2-1. Er gloorde even nog hoop bij Vriendenschaar.
Michel moest nog een keer reddend optreden en Vincent Zuurmond schoot de bal over.
Met nog tien minuten te spelen kreeg ons elftal twee corners achter elkaar te nemen. Bij de tweede corner ontstond een heftig duel, waarbij Maurits  in botsing kwam met een verdediger van Odysseus. Maurits moest met een hoofdwond van het veld af en Mark Verrips kwam hem in het laatste deel van de wedstrijd vervangen.

DSC05240_2.JPGBij dit luchtduel zal Maurits Nijenhof (nr.2) aan het hoofd gewond raken.

Er waren hierna allerlei warrige spelsituaties. Zinho Neves liep daarbij tegen een gele kaart op. Peter de Vaal die na het vertrek van Niek alleen coachte mocht eveneens van de scheidsrechter vertrekken. Door alle gedoe op het veld kwam er niks meer terecht van het doel om nog langszij Odysseus te komen. Het bleef 2-1 voor Odysseus als gelukkige winnaar. De arbitrage? Tsja, zullen we maar zeggen.Het ontbrak ons elftal in deze wedstrijd echter ook aan het vernuft om Odysseus, zelfs na de 2-0 opgelopen achterstand, onder de knie te krijgen.