Lopik - Vriendenschaar 3-1

28 mei 2023 15:00

HJ

Ons eerste elftal heeft een pijnlijke 3-1 nederlaag geleden in de uitwedstrijd tegen Lopik. Bij de rust stond het nog 1-1 en stond Brederodes al met 2-0 achter bij Zwaluwen Utrecht. Ons elftal hoefde niet eens te winnen om rechtstreekse degradatie te kunnen ontlopen. Maar degradatie was, na een slechte tweede helft, tegen Lopik wel de keiharde waarheid.

Op deze zonnige dag, en op een mooi geschoren Lopiker natuurgrasveld, begon ons elftal in de volgende opstelling: Michel Sprong (doel), Kjell van Kemseke, Ferris Harte, Dave van Dalum, Thom Souhuwat,  Ibrahim Gumaa, Marwan Salama, Vincent Zuurmond, Jesse van Piggelen, Souhail Matougui, Amine Lakhal. Wissels waren: Mike van Dalum, Lucas Beck, Mark Verrips, Corsin Vogtländer, Sem Platenkamp en Damian Hol.
Vincent Zuurmond  was na de uitsluiting van de vorige wedstrijd weer in de basis opgenomen. Abid el Idrissi was vanwege de gele kaart vorige week nu als toeschouwer aanwezig. Vriendenschaar speelde voorts in de rode reservetenues.

DSC09568.JPGSouhail (nog net zichtbaar) in duel met een Lopikspeler.  Vincent met nr.10 en Dave zien toe.

Ons elftal opende de wedstrijd alleraardigst en gedurfd. Vanaf de aftrap ontstond de ene na de andere kans  voor ons elftal hetzij uit rechtstreekse aanvallen, vrije schoppen en corners. Met name Jesse en Vincent onderscheidden zich en Amine was evenzeer actief. Al in de eerste minuut stelde Jesse met een hard schot de Lopikkeeper op de proef. Het werd tot corner verwerkt. Bij een andere aanval scheerde de bal rakelings over de lat van het doel van Lopik.

DSC09577_2.JPG
De verdediging van Lopik in het nauw gebracht. De bal kan net uit het doel worden weggehaald.

In de tiende minuut een scherp door Vincent genomen corner. De bal kwam laag voor het doel van Lopik en hoefde er alleen maar tegenaan gelopen te worden. Helaas was er geen lichaam of been om de bal in het doel te werken. Hoewel het veilige Lopik zeker niet van plan was om de wedstrijd zo maar uit handen te geven, kwam de ploeg maar heel af en toe en gevaarloos voor ons doel. Het was dan ook zeer verdiend dat ons elftal in de zeventiende  minuut een 0-1 voorsprong nam. Na een mooie steekpass van Vincent op Thom doelpuntte de laatste met een strak schot: 0-1.

DSC09570.JPGThom scoort. De bal is al onderweg en gaat het doel van Lopik in: 0-1.

Ook hierna was ons elftal de gevaarlijkste ploeg. Dave van Dalum maakte wel eerst een aanval van Lopik onschadelijk, maar in de 21 e minuut had het zomaar 0-2 kunnen staan. Een vrije schop, vlak bij de cornervlag door Vincent genomen ging bijna rechtstreeks het doel van Lopik in. Net niet. Een vrije schop van Dave trof evenmin doel. Bij een volgende vrije schop van Vriendenschaar kopte Jesse de bal op de lat, waarna de keeper van Lopik, tot twee keer toe grabbelend,  zich op de bal kon werpen. In de 25e minuut claimde ons elftal een penalty, maar de scheidsrechter liet doorspelen.

DSC09581.JPGKopbal van Amine op het doel van Lopik.

Het was een onaangename verrassing dat Lopik tegen alle verhouding in de gelijkmaker scoorde. Een van de Lopikaanvallers loste, zonder op de huid gezeten, in de 28e minuut een afstandsschot op ons doel. Michel reikte nog naar de bal, maar de ‘klimmende’ bal plofte over zijn handen heen, onhoudbaar in ons doel: 1-1. Het leek wel de ‘verlossing’ voor Lopik, want ineens kwamen er in het laatste kwartier van de eerste helft meer kansen voor Lopik. Schoten óver en voorlangs ons doel en een kans die door de scheidsrechter wegens buitenspel aan Lopik werden ontnomen. Tussendoor was er ook een kans voor Jesse, maar ook hij werd wegens buitenspel teruggefloten. Een rush van Amine eindigde in een schot waarbij de bal net voorlangs het doel van Lopik ging. Ongeveer vijf minuten vóór het rustsignaal stompte Michel met een safe een bal uit ons doel. En een minuut vóór de pauze werd een lage voorzet van Lopik glijdend uit ons doel weggewerkt. We waren nog niet klaar met Lopik…

DSC09604.JPG
Michel zal deze bal uit het doel stompen.

Inmiddels was Dave geblesseerd geraakt en kwam vijf minuten voor de rust  Mark Verrips voor hem het veld in.

In de tweede helft verscheen Lucas Beck in plaats van Kjell op het strijdtoneel.  Lopik verscheen  met hun reservekeeper op doel. Al in de vijfde minuut van de eerste helft was de oorspronkelijk goalie van Lopik bij een botsing met Vincent aan zijn schouder geblesseerd geraakt. Hij kon de eerste helft nog uitspelen, maar stond zijn plaats bij het begin van de tweede helft aan zijn vervanger af.

Welke opdracht ons elftal voor de tweede helft had gekregen, was voor de buitenstaander niet zo duidelijk. Afgezien van een aanval met een schot over het doel van Lopik, speelde het duel zich in de tweede helft  lange tijd alleen maar af op de helft van Vriendenschaar. In de 55e minuut een vrije trap voor Lopik, maar de bal werd hoog over én ver naast geschoten. Vijf minuten later ging een kopbal van Lopik net over ons doel. Marwan maakte plaats voor Corsin en Ferris ging naar de kant voor Damian. Even later, minuut 62, zette Lopik een snelle aanval over links op. De bal werd laag voorgezet en van dichtbij in ons doel geschoten: 1-2.

DSC09605.JPGWedstrijdbeeld uit de tweede helft met Jesse.

Een flinke domper. Vooralsnog hield Lopik het initiatief. Pas in het laatste deel van de wedstrijd  leek ons elftal weer wakker geschud. Sem Platenkamp kwam in de zeventigste minuut Amine vervangen. In de 75e minuut schoot Sem van dichtbij op het doel van Lopik, maar te zacht waardoor de keeper de bal gemakkelijk kon pakken. Ibrahim forceerde een corner. Vincent zou die nemen, maar de grensrechter van Lopik was van mening dat de bal buiten de cirkel van de hoekvlag lag.  De scheidsrechter moest eraan te pas komen. Die oordeelde dat de bal precies goed lag. De bal die Vincent vervolgens uit de corner voor zette, ging naast. In de 84e minuut een scrimmage voor het Lopikdoel. Spelers van ons elftal appelleerden voor een penalty, maar de scheidsrechter gaf een hoekschop.

DSC09617.JPGDit schot van Sem bleek te zacht.

Met nog vijf minuten te spelen was er ineens ‘gedoe’ aan de zijlijn met als gevolg dat eerst Sem en daarna Vincent rood kregen  en door de scheidsrechter van het veld werden gezonden. Met negen man verder en toch nog een gelijkspel uit het vuur zien te  slepen was natuurlijk te veel van het goede. In de 89e minuut werd het vonnis over ons elftal definitief voltrokken toen een geheel vrij staande speler van Lopik de bal voor het inschieten had. Het werd 3-1. Ons elftal ging even later verslagen en met een flinke kater van het veld af. Degradatie was een feit.

Het seizoen zit er voor ons eerste elftal op. Uithuilen en over een paar maanden je opwachting maken in de vierde klasse. Maar een grondige evaluatie van het nu voorbije seizoen, mede gezien de positie van ons eerste elftal binnen de vereniging, lijkt schrijver van dit verslag geen overbodige luxe. Ja we scoorden veel te weinig, maar door de degradatie bijvoorbeeld alleen te wijten aan het gebrek aan een spits, is te gemakkelijk. Er is werk aan de winkel om ervoor te zorgen dat ons elftal, weliswaar een trapje lager, in de competitie 2023/24 weer van zich doet spreken.

Voor de eindstand, klik hier.

Houten kampioen en gepromoveerd naar de tweede klasse. Nieuw Utrecht als kampioen van de tweede periode en IJFC als gekwalificeerd als kampioen voor de derde periode gaan de nacompetitie in voor promotie naar de tweede klasse. Ook NTta als plaatsvervangend periodekampioen (voor Houten) gaat de nacompetitie voor promotie in.

Vriendenschaar en Zwaluwen Utrecht '11 zijn gedegradeerd. Woerden, DVSU en Brederodes gaan de nacompetitie in om te proberen in de derde klasse te blijven.

Van de andere seniorenteams speelde  op zaterdag 27 mei alleen het derde elftal:

12.00  Hercules 8 - Vriendenschaar 3  3-5

Door deze overwinning heeft ons derde zich genesteld op de eerste plaats en is een kampioenschap in zicht.