Blik op het nieuwe seizoen 2022/23 (deel 3)

26 juli 2022 8:00

HJ

Na de tegenstanders van ons eerste elftal in het seizoen 2022/23 te hebben voorgesteld. is natuurlijk de 'hamvraag' wie van deze tot de favorieten gerekend mogen worden. We doen een gooi op het gevaar af dat de competitie geheel anders uitpakt. Maar eerst nog wat anders...

Is het de bezoekers van de website opgevallen dat de derde klasse D zaterdag maar dertien ploegen bevat, terwijl veertien 'normaal' is? En wat betekent dit voor de opzet van de competitie? Bij veertien ploegen in de competitie zijn er drie periodes van respectievelijk acht, negen en nog eens negen wedstrijden. Maar bij dertien ploegen in de competitie is dat onmogelijk. Elke wedstrijddag is er namelijk een team dat niet speelt. Na acht wedstrijden in de eerste periode zijn er teams die hooguit zeven wedstrijden hebben gespeeld. Dat komt niet uit voor de bepaling van de periodekampioen. En dat geldt ook voor de tweede en derde periode. Maar de KNVB voorziet in het Handboek Competitiezaken in een oplossing. Bij een oneven aantal teams, in ons geval dertien, worden er twee periodes van twaalf wedstrijden gespeeld. En wordt er ook nog een kampioen van de gemiste derde periode aangewezen. Dat is het team dat in de reguliere competitie het hoogst is geëindigd en nog geen periodekampioen is geworden.

De KNVB zou ook nog met een veertiende ploeg op de proppen kunnen komen door alsnog een ploeg uit de vierde klasse te laten promoveren. Denk aan EDO(U) dat in de coronatijd door een berekening van prestaties van verschillende teams naar de derde klasse promoveerde. Voor de hand ligt dit minder, omdat er al een reglementaire oplossing is. Je weet maar nooit....

DSC07655.JPG
Finn Spierings, hier in actie tegen Hercules (2-0), is in het nieuwe seizoen weer van de partij.

Nu terug naar waar we de vorige twee afleveringen waren gebleven. We kunnen de dertien ploegen uit de derde klasse D verdelen in drie categorieen:

1) In de derde klasse gebleven

 Brederodes

 Derde klas sinds 2019; gedegradeerd uit de tweede klasse

 DVSU

 Derde klas sinds 2018; gepromoveerd uit de vierde klasse

 Houten

 Reglementaire degradatie van de tweede klasse naar vierde klasse in   2017 door overstap van de zondag naar de zaterdag.
 Door  kampioenschap in 2018 rechtstreekse  promotie naar de derde   klasse zaterdag.
 Nacompetitie voor promotie naar de tweede klasse in 2022, maar niet   gepromoveerd.

 Lopik

 Derde klas sinds 2019 na degradatie uit de tweede klasse

 Vriendenschaar

 Reglementaire degradatie van de tweede klasse naar vierde klasse in   2018 door overstap van de zondag naar de zaterdag.
 Door kampioenschap in 2019 rechtstreekse promotie naar de derde   klasse.

 Zwaluwen Utrecht ‘11

 Nacompetitie in 2022 voor promotie naar de tweede klasse zondag,   maar niet gepromoveerd. Wel horizontale’ overstap naar de derde   klasse  zaterdag.


2) Gepromoveerd naar de derde klasse

 Elinkwijk

 Reglementaire degradatie van de tweede klasse naar vierde klasse in   2019 door overstap van de zondag naar de zaterdag.
 Door  kampioenschap in 2022 rechtstreekse promotie naar de derde   klasse.

 Woerden

 Reglementaire degradatie van de eerste klasse naar de vierde klasse in   2017 door overstap van de zondag naar de zaterdag.
 Door kampioenschap  in 2022 rechtstreekse promotie naar de derde   klasse.


3) Gedegradeerd naar de derde klasse

 IJFC

 Degradatie  in 2022 naar de derde klasse via de nacompetitie

 JSV

 Rechtstreekse degradatie  in 2022 naar de derde klasse

 NITA

 Degradatie in 2022 naar de derde klasse via de nacompetitie

 Nieuw Utrecht

 Rechtstreekse degradatie  in 2022 naar de derde klasse

 VVIJ

 Degradatievan het zondagteam  in 2022 naar de derde klasse via de   nacompetitie. Vervolgens 'horizontale'overstap naar de derde klasse   zaterdag.

 

DSC08081.JPG
Amine Lakhal, hier in actie tegen Everstein (1-1) gaat in het nieuwe seizoen proberen zijn doelpunten te maken.

Als we favorieten mogen aanwijzen, zijn dat in onze ogen Houten, Elinkwijk en Woerden. Houten zal opnieuw een gooi naar het kampioenschap willen doel op basis van de prestaties van afgelopen seizoen. Elinkwijk en Woerden hebben ooit hoger gespeeld, zijn door de keuze voor zaterdagvoetbal gedegradeerd naar de vierde klasse. Ze hebben een deel van de reglementaire terugval vorig seizoen goed gemaakt. Beide clubs zullen het verloren terrein zo snel mogelijk zien te herwinnen.
We zien in de degradanten vooreerst geen kampioen opstaan. Die moeten nog bijkomen van de teleurstelling.

En dan is de vraag wat voor kansen de ploegen maken die in de derde klasse zijn gebleven, zoals Vriendenschaar. We hopen dat ons eerste elftal  vanaf de aanvang van de compettie een degelijke prestatie neerzet. Dan zien we vervolgens wel verder.  Verder heeft schrijver deze de waarheid niet in pacht. Op het veld moet het gaan gebeuren.
Een promotie/degradatieregeling voor de derde klasse is nog niet bekend en kan nog van méér betekenis zijn als er sprake zou zijn van versterkte degradatie. 

Ons eerste elftal gaan eerst vanaf 12 augustus een serie oefenwedstrijden spelen en vervolgens de bekercompetitie in. Medio september begint de reguliere competitie. Als de competitie enigszins op stoom is gekomen zitten we al in oktober. Dan weten we meer.... Even geduld alsjeblieft!

DSC07599.JPG
Zinho Neves in actie tegen Hercules, vorig seizoen, een wedstrijd die ons elftal met 2-0 won.

Bron: HJ
Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!