Meldpunten KNVB zijn er niet voor niks

23 november 2021 19:45

MM

Geregeld zien we berichten langskomen waarbij, om wat voor reden dan ook, zaken bij wedstrijden niet goed zijn verlopen. Er kan met de ontvangst bij de club iets niet goed zijn gegaan. Een trainer of leider gedraagt zich niet. Er kan gescholden worden of zelfs gediscrimineerd.

De KNVB is over misstanden bij verenigingen heel duidelijk: dit wordt niet geaccepteerd. Daarom heeft de KNVB een aantal middelen ingezet om dit soort zaken aan te pakken.

Meldpunt wanordelijkheden

wanordelijkeden.jpg

Er is een meldpunt wanordelijkheden. Hier kan je anoniem melding maken van een misstand. De KNVB neemt iedere melding serieus. Bij meerdere meldingen zal de KNVB met het bestuur van de vereniging afspraken maken die voor verbetering moeten zorgen.

Het meldpunt is via deze link bereikbaar: https://www.knvb.nl/over-ons/contact/wanordelijkheden

Protocol discriminatie

Discriminatie.jpg

Daarnaast is de KNVB heel duidelijk over discriminatie. De KNVB zegt hier zelf over:

'Discriminatie wordt niet getolereerd in het voetbal. De grens is helder. Maar wat minder bekend is, is welke stappen partijen op het veld moeten nemen een dergelijk incident. Daarom zijn deze stappen overzichtelijk(er) weergegeven in het Protocol discriminatie en/of bedreiging’.

Het mooie van het voetbal is dat iedereen uit alle lagen van de bevolking elkaar tegenkomt. Daarmee verbinden we miljoenen mensen. Dat betekent helaas ook dat het voetbal kwetsbaar is voor discriminatie. Zoals kwetsende opmerkingen, denk aan racisme en scheldwoorden rond LHBTI, door toeschouwers, spelers of teamofficials, of gericht aan scheidsrechters. Al deze verwerpelijke gevallen komen terug in dit protocol.'

Protocol clubscheidsrechters

scheidsrechter_belaagd_2.jpg

Laatstgenoemde protocol is ook te gebruiken door clubscheidsrechters. Zij hebben in de beschreven stappen namelijk een centrale rol. Echter, de verantwoordelijkheid wordt gedeeld met de aanvoerders van beide teams en de bestuurders van de clubs.

We hopen natuurlijk dat we deze meldpunten niet hoeven te gebruiken. Maar weet dat als je melding maakt van een incident er daadwerkelijk zal worden gewerkt aan een oplossing.

Bron: MM
Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!