Jeugdelftal 1942 (Foto van de Week)

30 maart 2021 8:00

HJ

Vóór 1945 kende Vriendenschaar uitsluitend competitievoetbal voor senioren. Pas na het einde van de Tweede Wereldoorlog, vanaf het seizoen 1945-46,werd er in onze omgeving competitievoetbal voor jeugdelftallen georganiseerd. Voordien was er bij de jeugd al enorm veel behoefte om ook te voetballen. Dat gebeurde door vriendschappelijke wedstrijden tegen tegenstanders uit de directe omgeving. En er was een fameus jeugdtoernooi dat jaarlijks door Vriendenschaar met het pinksterweekeinde werd georganiseerd.

In 1942 vond het toernooi plaats op  pinksterzaterdag 23 mei, 1e  pinksterdag 24 mei en 2e pinksterdag 25 mei. En op zondag 29 mei stonden er nog finalewedstrijden gepland.
Er waren drie leeftijdsgroepen:
groep A voor 12 tot en met 14 jaar (23 mei en finale op 29 mei);
groep B voor 15 tot en met 17 jaar (24 mei inclusief finale);
groep C voor 18 tot en met 21 jaar (25 mei en finale op 29 mei).

De foto die vermoedelijk tijdens dit toernooi is gemaakt, toont de jeugdgroep van 12 tot en met 14 jaar. Op de foto staat Dries Coenmans die bij Vriendenschaar een belangrijke animator van het jeugdvoetbal was. De meeste spelers op de foto zijn inmiddels 'in de vergetelheid' geraakt. Een uitzondering is Dick Pels die altijd lid van Vriendenschaar is gebleven. Hij was in de tijd dat hij bij de jeugd speelde een gevreesde goalgetter. In de jaren vijftig was hij een vaste kracht bij het eerste elftal en scoorde hij eveneens veelvuldig.

De Culemborgsche Courant besteedde de nodige aandacht aan dit toernooi.In groep A zaten behalve Vriendenschaar ook de teams A en B van Fortitudo en voorts elftallen van HMS uit Utrecht, LSV uit Leerdam en Zeist. Er werd op zaterdag 23 mei gespeeld. Vriendenschaar verloor met 2-4 van Fortitudo B en was daarmee in het toernooi uitgeschakeld. Ook Fortitudo A werd uitgeschakeld door een 11-0 nederlaag tegen HMS. Zeist speelde 4-4 gelijk tegen LSV en won na het nemen van strafschoppen. Toch gingen beide ploegen door naar de halve finale, samen met de winnaars van de twee andere wedstrijden.

In de halve finale speelden Fortitudo B en HMS 1-1 gelijk en won HMS na het nemen van strafschoppen. Zeist won de andere halve finale met 5-3 van LSV.
De finale tussen Zeist en Fortitudo B zou op de volgende zondag worden gespeeld, maar van die wedstrijd hebben we geen uitslag in de Culemborgsche Courant gevonden. Vermoedelijk besteedde de krant er geen aandacht aan omdat op de finaledag geen Culemborgse teams in de groepen A en C meer meededen.

Van groep B werd Vriendenschaar winnaar van het toernooi dat op zondag 24 mei al in zijn geheel werd afgewerkt. De spelers van Vriendenschaar ontvingen uit handen van bestuurslid Dick Louwerse een medaille: